L’Associació Per l’Horta d’Ontinyent ha emés un comunicat mitjançant el qual explica les propostes i reivindicacions que se li van traslladar al regidor de Territori, Óscar Borrell, a una reunió al passat mes de gener. Tot ve donat després de la voluntat de la corporació municipal d’ampliar el terreny industrial de la localitat, el qual consideren que va “en detriment de l’horta”.
“Davant d’interessos especulatius, nosaltres proposem utilitzar el sentit comú i totes les ferramentes legals existents per donar eixida als més de 200.000 m² de solars ja existents i ara abandonats, en lloc d’artificialitzar terres fèrtils o que fàcilment podrien tornar a ser-ho”, explica l’associació al comunicat.
Des del col·lectiu reivindiquen una política local de protecció dels espais agraris que implicaria una revisió del Pla General d’Ordenació Urbana, el qual consideren que és “totalment inadequat amb la nova època de desafiaments mediambientals i socials”. A més, reivindiquen un Pla de Protecció de l’Horta d’Ontinyent, que permetria valorar la producció i el consum local d’hortalisses.
Des de Per l’Horta d’Ontinyent continuen amb dures crítiques: “La minva de l’horta és deguda a l’expansió industrial i residencial, tant del nucli urbà com del disseminat. Aquesta expansió segueix tenint una direcció clara i és la d’ocupar l’escàs espai irrigat que existeix a la localitat. Des de per l’Horta d’Ontinyent, com a col·lectiu que vetla per la defensa i l’ús racional del territori percebem les tendències de les polítiques locals com un clar menyspreu a una situació crítica, la desaparició de l’horta d’Ontinyent”.
El Conveni Europeu de Paisatge, elaborat pel Consell d’Europa i que va concloure l’any 2000 a la ciutat de Florència, té com a objectiu d’animar a les autoritats públiques a adoptar polítiques per a protegir, planificar i gestionar els paisatges europeus. Aquest Conveni aporta diferents motius pels quals els paisatges culturals han de ser protegits:
- És un component vital de la identitat de les comunitats, on es reflecteix la seva història, tradicions i pràctiques culturals.
- Té un paper fonamental en la preservació del medi ambient, proporciona hàbitats naturals per a la biodiversitat i millora la salut i diversitat dels ecosistemes.
- Garanteix la qualitat de vida de les persones, proporciona espais d’oci i activitat física en entorns agradables per a viure. Contribueix al desenvolupament social i benestar humà.
- Té un valor econòmic important, recolza activitats com el turisme, l’agricultura, la silvicultura i altres activitats. La seva protecció suposa fomentar un desenvolupament econòmic sostenible en preservar recursos naturals i culturals que sustenten aquestes activitats.
Des de l’associació conclouen de forma contundent, i alerten: “Com veiem, la guarda de l’Horta d’Ontinyent com a paisatge de tots que és, té molts motius de gran pes per a ser un assumpte prioritari en l’agenda del municipi d’Ontinyent. Estem davant un gran desafiament, l’última oportunitat de salvar l’horta d’Ontinyent i la intervenció pública és indispensable per a aconseguir aquest propòsit ja que es tracta del patrimoni de totes i tots, un bé comú. És una reivindicació de la protecció d’un bé que va més enllà de la titularitat pública o privada del sòl, es tracta del paisatge de tots els ciutadans i per això les autoritats públiques han vetlar per salvaguardar el poc que queda d’aquest gran patrimoni”.