18.9 C
Albaida
Diumenge, maig 26, 2024
HomeVall d´AlbaidaOntinyentCompromís per Ontinyent critica que el 55% d'inversions pressupostades en 2023 no...

Compromís per Ontinyent critica que el 55% d’inversions pressupostades en 2023 no s’han executat

Nico Calabuig: “El govern local tanca 2023 amb romanent negatiu, pagant el doble als bancs i fent només un 45% de les inversions”

Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha analitzat en roda de premsa la liquidació del pressupost de l’exercici 2023 de l’Ajuntament d’Ontinyent, que el govern d’Ens Uneix va portar al Ple Municipal el passat dijous. El portaveu de Compromís per Ontinyent i cap de l’oposició, Nico Calabuig, ha incidit en diferents aspectes preocupants que es desprenen de l’informe elaborat per la Intervenció Municipal, entre els quals destaquen l’existència d’un romanent de tresoreria negatiu per a despeses generals, un 55% del pressupost d’inversions sense executar, i l’augment a més del doble de despeses en interessos als bancs.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “assistim amb preocupació a la liquidació del Pressupost 2023, que el govern del senyor Rodríguez ha tancat sense executar el 55% d’inversions previstes al pressupost, duplicant el pagament d’interessos als bancs i deixant un romanent de tresoreria negatiu de més de mig milió d’euros. Durant el passat Ple Municipal ja vam preguntar per l’existència d’aquest romanent de tresoreria negatiu per a despeses generals, de 582.000 euros. Des del govern municipal se’ns va assegurar que ja estaven arribant subvencions pendents d’altres administracions que permetien corregir la situació, però van admetre que el pròxim mes és molt probable que s’hagen de retallar partides del pressupost per a equilibrar aquest resultat negatiu”.

“De fet, vam insistir en la qüestió, i ens va semblar molt contradictori que s’afirmara que la situació havia millorat respecte al moment en què s’elabora l’informe, però que igualment s’han de retallar partides, motiu pel qual s’incorporava un punt en aquesta línia en l’acord que es portava al Ple. Aquesta realitat xoca amb el relat del govern de majoria absoluta sobre una suposada gestió impol·luta de les arques municipals”, ha exposat Calabuig.

El cap de l’oposició ha assenyalat que “l’informe de la liquidació constata una altra situació que venim denunciant fa anys: la majoria absoluta d’Ens Uneix presenta cada any pressupostos unflats i poc realistes. Es tendeix a pressupostar en un any concret les inversions que, després, tarden entre dos i tres exercicis econòmics en executar-se, de forma plurianual. Açò explica que el Pressupost vaja pujant any rere any d’una manera molt ràpida, i ocupant els titulars com un gran triomf. Però la realitat és que aquesta pujada és fruit, en bona mesura, de l’acumulació de les mateixes inversions per la seua falta d’execució al llarg dels anys”.

“En eixe sentit, respecte a les inversions reals, l’informe de l’interventor assenyala que el capítol amb menor grau d’execució segueix sent el capítol d’inversions, que continua en un import molt reduït del 45,51%. És a dir, que encara que respecte a l’any 2022, en 2023 ha augmentat el grau d’execució de les inversions, l’Ajuntament continua sense executar ni tan sols la meitat de les inversions que pressuposta. Considerem que unflar els números és enganyós de cara a la ciutadania, i exigim que per a futurs anys es faça un pressupost d’inversions més honest amb els nostres veïns i veïnes, encara que ocupe menys titulars” ha remarcat Calabuig.

El portaveu ha subratllat que “també volem assenyalar l’augment a més del doble de les despeses financeres, que passen de 130.000 euros en 2022 a 338.000 euros en 2023. És a dir, que en 2023 hem pagat 338.000 euros als bancs per interessos del deute, unes xifres molt considerables. Fa anys que venim advertint al senyor Rodríguez que augmentar el deute amb més préstecs bancaris provocaria pagar més interessos en el futur. Per desgràcia, el temps ens ha donat la raó. Si el seu govern haguera optat per una gestió més prudent, i haguera prioritzat millor els recursos disponibles abans d’augmentar els préstecs, les ontinyentines i ontinyentins ens hauríem pogut estalviar gran part d’aquests diners. O haver-los invertit en la millora dels serveis per a la ciutadania. Per posar un exemple, en 2023 l’Ajuntament d’Ontinyent va gastar més en interessos del deute que per a fer totes les obres d’Ontinyent Participa. I això és simptomàtic”.

“En definitiva, pensem que la liquidació del Pressupost de 2023 demostra que l’actual govern municipal segueix fent pressupostos poc realistes. Incomplir el 55% de les inversions previstes mentre es duplica el pagament d’interessos als bancs i tancar l’any deixant un romanent negatiu de més de mig milió d’euros no és cap èxit, és una gestió imprudent que posa en perill els serveis públics. Per això, estarem molt vigilants a eixes probables retallades que s’han ajornat al mes que ve, ja que evidencien una situació molt preocupant, i que des de l’oposició fiscalitzarem amb contundència”, ha conclòs Nico Calabuig.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe