22.9 C
Albaida
Dimarts, maig 28, 2024
HomeLa VallLa Plataforma Territori Viu convoca una trobada per analitzar el futur del...

La Plataforma Territori Viu convoca una trobada per analitzar el futur del territori rural valencià

Una cita a Planes, el 23 de setembre, oberta a institucions i veïns

La recentment constituïda Plataforma Territori Viu de les Comarques Centrals Valencianes començarà a caminar amb la celebració de la primera trobada dedicada a la revitalització del territori. Aquesta plataforma cobra vida a conseqüència del gran incendi forestal de l’estiu de 2022 a la Vall d’Ebo i ha conseguir aglutinar les inquietuds i esforços individuals i col·lectius d’una part significativa del nostre territori. Pego Viu és una de les diferents entitats constituents junt amb l’Associació Antidespoblament Ebo Viu, l’Associació per l’Horta de la ©Safor, el Centre de Desenvolupament Rural de la Safor, l’Associació  Ventpluig de la Vall de Guadalest, l’Associació Gellibre de l’Atzúbia, la Plataforma Forestal Valenciana, el Comité d’Agricultura Ecològica CV, la Unió Cultural d’Amics de la Vall de Gallinera, el GAL Rural Muntanya d’Alacant, l’Associació Olis de Diània, la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comptat, l’Associació de Defensa del Territori de la Vall d’Albaida, la Unió de Llauradors i Ramaders i l’Associació Sebastià Camatxo.

Esta primera trobada programada el 23 de setembre, a partir de les 9.30h, a l’Auditori Abate Juan Andrés de Planes, tindrà 2 eixos centrals principals. D’una banda, comptarà amb una xarrada diàleg sota el títol “El territori rural valencià, present i vies de futur” que correrà a càrrec del sociòleg, Artur Aparici i l’agricultor Ramon Mampel. Intervencions contextualitzadores d’una realitat que, a continuació,  originaran una conversa oberta entre representants institucionals i ciutadans units per la percepció que el territori es troba en una situació d’abandonament i falta d’oportunitats especialment pel jovent.

Els desastres naturals, les plagues i els interessos especulatius assolen el territori rural que, per contra, requereix cadenes de valor i alternatives socials i econòmiques. Per aquest motiu l’objectiu inicial d’aquesta iniciativa és la vertebració de les entitats i iniciatives de les Comarques Centrals Valencianes que creuen que lluitar contra el despoblament i l’abandonament rural és la millor manera de protegir el territori viu. El col·lectiu ací mobilitzat entén que el despoblament que viuen els nostres pobles es deu a causes d’acció i omissió en la gestió administrativa i política que provoquen una gran desigualtat per a les persones que viuen en el món rural en comparació a aquelles altres que habiten a les zones urbanes o litorals. Una realitat que passa majorment desapercebuda a la societat i que requereix d’una presa de consciència sobre la necessitat de dotar d’habitatge, serveis i infraestructures aquest territori. Altres aspectes a abordar passaran, per exemple, per la necessitat de dignificar el treball en el territori i crear cadenes de valor basades en els recursos agro-forestals renovables.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe