27 C
Albaida
Diumenge, maig 5, 2024
HomeCulturaL'IEVA reprén les activitats amb un concert antològic de la música en...

L’IEVA reprén les activitats amb un concert antològic de la música en valencià feta a la Vall i dos actes dedicats a Rafael Rodríguez Albert

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida torna a les activitats, i ho fa reprenent els cicles encetats abans de l’aturada estiuenca

Després de la parada estiuenca, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) reprén les activitats amb cicles encetats abans d’aquesta aturada. D’una banda, tornen als actes dedicats al compositor i pianista alacantí Rafael Rodríguez Albert. Va estar vinculat a Ontinyent, on durant els anys de la guerra de 1936-1939 va fer classes en el Col·legi Nacional de Cecs traslladat des de Madrid a la rereguarda i instal·lat al balneari de la Salut de la capital de la Vall d’Albaida.

Divendres 8 de setembre els acompanyarà la seua filla, A. Beatriz Rodríguez Fernández, per a presentar la biografia del músic que ha publicat El compositor Rafael Rodríguez Albert. Vocación, compromiso y voluntad. En l’acte intervindran també M. Carmen Agulló (professora d’Història de l’Educació de la Universitat de València), i Joan J. Torró (president de l’IEVA i autor del llibre El Col·legi Nacional de Cecs. De Madrid a Ontinyent (1936-1939). La presentació serà a l’Aula Magna del Campus d’Ontinyent, a les 19.30 h i tindrà acompanyament musical amb la interpretació d’algunes peces de Rodríguez Albert a càrrec de membres de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent.

A més a més, el cicle tindrà continuïtat al cap de vuit dies, divendres 15, amb la conferència-concert Rafael Rodríguez Albert a través de la guitarra: un cas paradigmàtic en la història de la música espanyola, a càrrec de Pedro López de la Osa, guitarrista professional que treballa a la University of California-Riverside en la tesi doctoral Unforgetting the Past: Internal Exiles and the Spanish Avant-garde under the Franco Dictatorship (1939-75) and beyond. També prepara una edició crítica sobre dues obres de Rafael Rodríguez Albert per a la fundació ONCE. A més, del llibre Otras mirada a Rafael Rodríguez Albert, un compositor republicano més allá de la composición. Serà a les 19.30 al Centre Cultural Caixa Ontinyent.

Commemoració del 60 aniversari de l’aplec prohibit de Bocairent

A més, l’IEVA reprén també la commemoració dels 60 anys de l’aplec que es va prohibir a Bocairent. Serà el dissabte 9 de setembre, a Aielo de Malferit, La programació de l’aplec de 1963 incloïa l’actuació de Raimon, la veu que més va popularitzar la cançó en català al País Valencià. La prohibició de l’aplec va impedir el concert, tot i que el cantant va arribar a entrar a Bocairent.

Ara, en la segona cita de la commemoració, l’aniversari servirà per a fer un repàs, històric i reivindicatiu, al pop i rock fet en valencià a la Vall d’Albaida. A l’Auditori Municipal i a les 19.00 h, tindrà lloc una sessió teòrico-pràctica sobre música i músics en valencià a la comarca.

L’acte consistirà en una xarrada de Jesús Barranco, sobre compositors i intèrprets dels anys 1960 ençà. Rescatarà noms pioners i farà valdre les experiències posteriors fins a la més estricta actualitat, des d’Els Suppersons a Auxili, passant per Anselmos, Red Roja o Gem, entre molts més. La part pràctica serà un concert antològic en el qual Les Marquesettes interpretaran una dotzena de les cançons referides en la dissertació.

Jesús Barranco

Jesús Barranco (professor de llengua, i president del Col·lectiu Ovidi Montllor -associació de músics del País Valencià-) és un músic de llarga trajectòria (debutà el 1981 en el musical La pau retorna a Atenes sota la direcció de Pep Cortés) que ha participat en nombrosos projectes, un dels més personals dels quals és Gent del Desert, la banda de folk rock que dirigeix des de fa quinze anys i amb la qual ha publicat, fins ara, vuit discos.

D’altra banda, Les Marquesettes es presenten com una banda nova i misteriosa. Els seus membres s’amaguen darrere els pseudònims Old Ninyato, la Tendur, Una Víctima, F*ck Follet i el Beat (amb les col·laboracions de Jordi Rebotons i Tere d’Aljanet). Hi ha qui creu que podria tractar-se de la mateixa banda que fa pocs anys s’ha vist presentar-se a Ontinyent i a Bocairent sota noms com Les Senyoretes de Nadal o Els Burros per la Finestra.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe