25.3 C
Albaida
Diumenge, setembre 24, 2023
HomeFestesTerrateig celebra l'arribada de Sant Vicent Ferrer amb la festa del Joanet

Terrateig celebra l’arribada de Sant Vicent Ferrer amb la festa del Joanet

Com conta la tradició, el 9 de novembre de 1410 el frare dominic Sant Vicent Ferrer va arribar a Terrateig. Un llaurador nomenat Joanet estava treballant al seu bancal d’olives, situat al camí que unia les comarques de l’interior i la costa (avui l’autovia). Aleshores, va observar que un grup de viatgers parava a reposar a l’ombra de l’olivera.

Joanet va decidir anar i preguntar qui eren, al qual els viatgers van contestar que eren el frare dominic Vicent Ferrer i una comitiva. Tots ells havien parat a descansar del llarg camí a Oriola. Es tractava de la Campanya de flagel·lants que, atrapats pel verb càlid i la paraula dolça del mestre valencià, feien penitència caminant darrere d’ell, mentre aquest predicava pels camins i pobles.

Quan Joanet va anar al poble a preguntar si els viatgers podien quedar-se al poble a descansar, tots van baixar a conéixer al frare dominic Vicent Ferrer, convidant-lo a dormir a Terrateig. Així, abans d’anar al poble el frare els va delectar amb uns sermons. “Damunt d’aquesta pedra va predicar Sant Vicent Ferrer“, diu en l’actualitat la roca que va utilitzar el frare.

Finalment, al trajecte des del Morquí fins al poble, Sant Vicent Ferrer va passar per un xicotet barranc, i amb un bastó va furgar en la terra i va aparéixer un doll d’aigua. Hui en dia existeix una font al lloc coneguda com la Font de Sant Vicent, tot i que la sequia i la falta de manteniment dificulten la seua visibilitat.

El Palau de Terrateig va ser el lloc on Sant Vicent Ferrer es va quedar a descansar. Durant la seua estança va predicar i va sermonejar als habitants, dient-los que lloaren a Déu i que li tingueren por i respecte: Timete Deum. Unes paraules formen part de l’heràldica del poble de Terrateig.

Tot i que el 9 de novembre es commemora aquest succés, la festa s’ha traslladat al cap de setmana per tal de que tots els veïns puguen gaudir-la. Així, els deixem amb la programació de la festa d’El Joanet a Terrateig.

Programació d’El Joanet

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe