test
23.3 C
Albaida
Dissabte, juny 15, 2024
HomeCulturaJoan J. Torró: "Caldria encetar l'aproximació als més joves perquè s'incorporen"

Joan J. Torró: “Caldria encetar l’aproximació als més joves perquè s’incorporen”

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida compleix vint-i-cinc anys de vida. Una fita que se celebrarà hui dissabte amb un acte a la població d’Aielo de Malferit, capital cultural de 2022. Un acte senzill, però digne, com han comentat des de la institució comarcal que, no obstant això, posa la seua mirada en el Vè Congrés que tindrà lloc l’1 i 2 d’abril a Castelló de Rugat. Ara La Vall ha entrevistat a Joan J. Torró, president de l’IEVA des de 2020.

1-. Com naix i perquè ho fa l’IEVA?
L’IEVA naix d’un llarg procés en el qual participen un grup de persones que, amb anterioritat a la celebració del I Congrés celebrat a Aielo de Malferit en 1996, fan possible que en la tardor de 1997 comence a caminar l’IEVA. Aquestes persones són Emili Casanova, Vicent Moreno i Vicent Lluís Montés. En aquella tardor de 1997 serà la professora Carmen Agulló qui agafe la responsabilitat de començar en aquesta singladura.
2-. 25 anys oficials, un any més de vida real, quina visió té el ciutadà de l’IEVA i viceversa?
Crec que aquells que s’involucren en el quefer cultural ja siga des de l’àmbit local com comarcal, coneixen i saben que és l’IEVA. En aquests 25 anys s’ha fet palés que des de la comarca hi ha un referent cultural, tanmateix, caldria encetar L’aproximació als més joves perquè s’incorporen.
3-. La cultura, mitjançant el treball d’investigació, és la que realment està vertebrant la comarca?
Crec que és una pota més en eixe intent de vertebració, però coincidiràs amb mi que l’economia, la sanitat, l’educació, el patrimoni, la història entre altres són aspectes que poden aportar, des dels treballs d’investigació, elements per conéixer més la nostra comarca. En aquest cas l’IEVA és un element facilitador.

4-. La política ha jugat a favor o en contra de la cultura comarcal?
La política la fem les persones i des de l’àmbit comarcal crec el principal valedor i possibilitador de l’IEVA ha sigut la Mancomunitat, perquè ens ha facilitat una seu, una mínima infraestructura, encara que és de justícia reconéixer la llavor de Caixa Ontinyent i de l’Ajuntament d’Ontinyent. Amb La Mancomunitat de la Vall compartim eixa visió i quefer comarcal. Però crec que els principals responsables d’aquest projecte cultural comarcal són els més de 260 socis i sòcies que des de diferents posicionaments ideològics es creuen la comarca, són els que han fet bategar aquesta institució i als que cal donar-los les gràcies i agrair la seua col·laboració .
5-. És la Vall d’Albaida una comarca prolífica culturalment?

Clar que sí, en cada poble trobaràs entitats culturals, col·lectius que encenen la flama de la cultura i la mantenen. De vegades amb una bona foguera i en altres moments mantenint unes brases que en qualsevol moment tornen a escalfar.
6-. Tot i que no és una tasca senzilla, amb què et quedes d’estos 25 anys de vida de l’IEVA?
Fa molts anys que sóc soci i moltes les activitats dutes a terme per Carmen Agulló, Joan Bravo, M. Josep Garcia, i Josep Calatayud. No sabria dir-te en què em quede en aquests 25 anys pel que fa a les activitats, però el que si puc valorar és el compromís i dedicació desinteressada de tots els presidents i presidentes amb les seues respectives juntes que han treballat i treballen allò que estableix els nostres estatuts, és a dir el foment i desenvolupament cultural de les dones i homes de la Vall d’Albaida en tots els àmbits del coneixement.
7-. Hui dissabte tindrà lloc l’acte a Aielo del 25 aniversari que heu qualificat de senzill i digne. Són dos valors que han caracteritzat a l’IEVA?
L’IEVA sempre ha tingut i continua mantenint una actitud oberta, integradora i sense personalismes, on els que d’una manera senzilla i la humilitat que ens caracteritza posem per davant el quefer comarcal. Ara el que ens ocupa és el Congrés i els esforços cal concretar-los en aquesta fita que ja són unes quantes vegades les que s’ha ajornat.
8-. Parlem precisament del Vè Congrés. Quines expectatives teniu a la cita de Castelló de Rugat i que pot suposar de cara al futur de l’IEVA?
El Vè congrés és un moment de trobada i retrobament. De trobada entre homes i dones que els uneix un interés comú, conéixer la comarca, però que es retroben altres homes i dones que amb l’experiència que els caracteritza, tots junts ens oferiran propostes al mateix temps que ens oferiran el fet de mantenir eixa cohesió del territori.
9-. Com mireu el futur comarcal des de l’IEVA?
Al meu humil parer des de l’IEVA el futur comarcal s’ha de vore i es veu des de la col·laboració, des de la promoció, des de l’enteniment, des del respecte i la integració de totes les sensibilitats que es troben en cada poble, creant sinergies que faciliten eixe creixement com a comarca.
10-. Què t’has trobat com a president a l’IEVA i quina feina hi ha al davant?
Si et sóc sincer, el primer que vaig retrobar en el 2020 només assumir la presidència va ser una pandèmia que va impedir qualsevol activitat que teníem programada. I que queda per fer? Reprendre les activitats parades per aquests dos anys de pandèmia, però sobretot il·lusionar i encoratjar als més joves perquè participen i s’incorporen a l’IEVA. És per això que caldrà recordar als joves que ja són quatre les edicions dels Premis al Millor TFG i estan dotats amb 800 €, que en aquest any convocarem el 14 premi d’Investigació amb una dotació de 3000 €
11-. Quins canvis necessita la comarca des de la teua visió?
Com que deixes oberta la pregunta, jo més que canvis parlaria de necessitats com és l’establiment una xarxa de comunicació entre els pobles de la comarca, tren i carretera, amb una xarxa de transport públic que facilitaria l’accés a la formació dels més joves, a la sanitat, a la cultura, a l’esport, gaudint dels espais naturals, de la gastronomia, del patrimoni… i per què no participant dels espais esbarjo.
12-. I una pregunta que afecta més a la quotidianitat, què s’ha de fer per formar part de l’IEVA i quins avantatges té?

Per fer-te soci de l’IEVA cal accedir al web i en aquest enllaç pots fer-te soci o sòcia, https://ieva.info/?page_id=1329. I els avantatges, si no coneixes la comarca la descobriràs, establiràs lligam amb la seua gent i els espais que habita i si la coneixes t’assegure que la redescobriràs.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe