13.3 C
Albaida
Divendres, abril 26, 2024
HomeVall d´AlbaidaBocairentX. Molina: "Els polítics ens hem de relacionar des del respecte a...

X. Molina: “Els polítics ens hem de relacionar des del respecte a la pluralitat i els mitjans de comunicació han de donar veu a eixa pluralitat”

Parlem amb Xavier Molina, alcalde de Bocairent, sobre la importància del periodisme de proximitat. Quina ha de ser la relació entre l’administració pública i els mitjans de comunicació? Ha de ser un mitjà de comunicació altaveu de qualsevol idea política?

Quina opinió et mereix la creació d’un nou mitjà de comunicació digital que tracta d’abraçar tots els pobles de la comarca?

XM | Per a mi és un projecte fonamental. El periodisme de proximitat és ara més necessari que mai. Vivim en un món carregat d’informació i hem de ser conscients de la tasca dels periodistes, d’aquells que actuen des del rigor i des de l’ètica professional. Els periodistes han de facilitar la informació verídica a la ciutadania i això, en el món en què vivim, és imprescindible.

Moltes vegades estem saturats d’informació que ens resulta molt llunyana. Per exemple, en el context polític, podem arribar a saber que està passant a l’Assemblea de Madrid, però no sabem que està passant a la Mancomunitat de la vall d’Albaida. És fonamental conéixer el nostre context més pròxim, allò que ens afecta directament, i això sols és possible amb el periodisme de proximitat.

Com penses que ha de ser la relació entre un mitjà de comunicació i els ajuntaments?

XM | Crec que ha de ser una relació de col·laboració plena. Els dos tenim com a destinataris les mateixes persones: la ciutadania. És deveres que des de perspectives diferents i amb funcions diferents, però si la col·laboració és bona segurament facilitarem les coses a les veïnes i veïns.

D’una banda, col·laboració per fer arribar les iniciatives que s’impulsen des de les administracions i, per altre costat, els mitjans han de garantir que allò que arriba a la ciutadania no és només el missatge polític. No ha de ser propaganda, sinó que ha d’estar filtrat per professionals de la comunicació per tal de comunicar el que és realment interessant per a la ciutadania.

El treball d’un ajuntament només té sentit si es dirigeix a la ciutadania, i els mitjans de comunicació només tenen sentit si van dirigits a les veïnes i veïns. Dels mitjans de comunicació no vull que siguen complaents amb la gestió que faig, sinó que siguen una guia de transmissió i contribuïsquen a crear una ciutadania crítica.

Qualsevol periodista, com a persona, sempre es veurà més representat amb les idees polítiques d’un o altre partit, però hem de tindre clar que un mitjà de comunicació ha de ser un instrument democràtic. Hi haurà idees que no compartim, però respectem i comuniquem. Com penses que han d’actuar els periodistes amb relació a aquestes idees que no comparteixen?

XM | La democràcia és qualitativa, i sempre hem d’aspirar al fet que ho siga més del que ho és. Hi ha un pilar bàsic que és la pluralitat. Els agents polítics ens hem de relacionar des del respecte a la pluralitat i els mitjans de comunicació heu de donar veu a eixa pluralitat.

Ara bé, eixa pluralitat i el respecte als diferents punts de vista té un límit, i aquests són els límits que marquen els drets humans, la no-agressió física ni verbal a determinats col·lectius i la dignitat de les persones. Davant això, crec que no podem parlar de pluralitat. Per a ser plurals hi ha un element previ que és la dignitat de les persones. Si hi ha algun discurs que no ha adquirit açò, pense que no podem ser un altaveu seu. Hem de poder debatre amb qualsevol persona sobre qualsevol aspecte, però sempre que es faça respectant els drets més fonamentals.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe