16.8 C
Albaida
Dijous, març 28, 2024
HomeCulturaXimo Soler: “Aquests últims anys hi ha cada vegada més lectors joves”

Ximo Soler: “Aquests últims anys hi ha cada vegada més lectors joves”

El 23 d’abril se celebra el Dia Internacional del Llibre, una festivitat que enalteix la cultura, la passió per les històries, el valor de l’escriptura i tot el que ha aportat a la història de la humanitat. Llibres com La Bíblia, La Divina Comèdia, El segon Sexe i La Riquesa de les Nacions entre una infinitat més van marcar i segueixen marcant el destí del món.

Ximo Soler és propietari de La Llibreria, un xicotet negoci situat a Ontinyent que es va posar en marxa l’any 1993. Des d’aleshores, milers de lectors han estat entre les seues parets decidint en quina història submergir-se.

Ell és llicenciat en Història, però va arribar un moment en la seua vida on decidir si triava fer les oposicions lligades als seus estudis o muntar-se un negoci. Aleshores, va decidir triar el camí que la seua passió pels llibres i la història li marcava i va obrir La Llibreria. “No em penedisc, ho he passat molt bé. M’ha donat l’oportunitat d’aprendre molt i conéixer molts autors, entre ells, de prestigi. Tindre l’oportunitat d’anar a sopar amb ells o també de formar part del Club de Lectura. Amb La Llibreria vaig trobar el que realment m’agrada. Per a mi treballar en açò no és una obligació, és un goig”, assenyala.

Pregunta: Quin és el perfil més comú de lector en l’actualitat?

Resposta: No és un perfil estàtic, va evolucionant. Hui en dia, tinc la llibreria sempre plena de gent jove, i això és un símptoma molt positiu. Els lectors més majors segueixen en la seua marxa, però es nota que estan entrant noves generacions.

Els índexs de lectura en Espanya encara són baixos, però no confie plenament en ells. Aquests últims anys hi ha cada vegada lectors més joves, per tant, alguna cosa s’està menejant. Sobretot en el sexe femení. Venen en grupets i s’enduen un llibre per a després intercanviar-se’ls. Estic molt sorprés positivament.

Fa un temps els joves venien a la llibreria per lectures recomanades a l’escola. Ara no. Qualsevol dia a les 6 de la vesprada la llibreria està plena de gent jove comprant còmics, novel·les, contes… Ara mateix, per exemple, no done abast amb novel·les com “La cuenta atrás para el verano”, “A través de mi ventana” o “Antes de diciembre”.

Els joves s’arrimen a la cultura i ho fan des del que li agrada, des de la novel·la romàntica, la novel·la de ficció, la realista, el thriller… No podem dir que un gènere és millor o pitjor que l’altre, tot és cultura. L’important és que la gent lliga, que agafe el paper i el llibre.

P: Per què creu que és important la lectura en la culturalització de la persona?

R: Sempre s’ha dit que el que llig amplia els seus horitzons. Llegir amplia la fantasia, la imaginació, els punts de vista, et fas més reflexiu, t’aporta més do de paraula… Les millores són bastant evidents. La intel·lectualitat serà més alta en una persona que llig, llevat sempre d’alguna excepció.

P: Les llibreries tenen alguna campanya per a incentivar la lectura?

R: No, però entre nosaltres, els xicotets negocis i el Ministeri de Cultura ens donem suport mútuament. De les campanyes s’encarrega el Ministeri de Cultura i crec que és millor que es faça institucionalment i, per la nostra banda, donem suport al vessant cultural del poble amb el Club de Lectura, que du iniciatives com la visita d’autors de renom, “La Setmana Negra” i presentacions de llibres.

Gràcies a aquestes xicotetes iniciatives hem arribat fins i tot a rebre al poble Premis Planeta. Ací a Ontinyent podem estar satisfets perquè hi ha una cultura prou consolidada.

P: Quines són les últimes tendències entre els lectors?

R: Indubtablement la poesia. Fa dos anys aquest gènere va tindre un boom entre les xiques joves. Els poemes de cantautors, o per exemple, recorde el cas d’un polític que escrivia molta poesia i arribava a tots els públics. Em crida l’atenció perquè la poesia era un gènere que estava morint-se.

A més a més, ara també està el gènere feminista. Un gènere que ha vingut en molta força per la gran quantitat de llibres que s’han publicat en tan poc de temps. Crec que és una espècie de literatura d’autoajuda.

La novel·la romàntica juvenil també és un gènere caracteritzat dins de les tendències actuals.

P: Amb l’arribada de la tecnologia, aparells com els llibres electrònics han revolucionat la forma de consumir la lectura. Creu que es pot convertir en una competència perillosa o pel contrari creu que els llibres físics mai passaran de moda?

R: En un principi, quan va arribar aquesta tecnologia tot el món va pensar que havia arribat la fi de les llibreries. Aleshores es van equivocar. Des de la meua opinió, el llibre físic sempre serà millor, però també conec a gent que li agraden els llibres electrònics. Són dues ferramentes diferents que conviuen juntes.

Efectivament quan es fa un viatge el llibre electrònic és molt més pràctic alhora de no dur una pila de llibres darrere, o per a la gent major que no pot sostenir el pes d’un llibre, com per exemple el llibre de “Roma soy yo” de Santiago Posteguillo que té unes 700 pàgines.

Les dues opcions tenen els seus avantatges i la seua convivència s’ha demostrat que és efectiva i bona. El llibre electrònic és igualment una via per arribar a la cultura.

P: En quina època de l’any solen augmentar les vendes de llibres?

R: Hi ha dues dates fonamentals. La primera, Nadal, i la segona, el Dia del Llibre.

No obstant això, el Dia del Llibre és una tradició provinent de Catalunya que amb el pas del temps s’ha anat instaurant. Cada vegada és més la gent que sap que s’apropa el Dia del Llibre i participa en la festa comprant un llibre per a regalar o per a si mateix. Per a nosaltres és la nostra festa. Així com per a altres és La Puríssima, la Fira o els Moros i Cristians.

A més a més, les editorials aposten cada vegada més pel Dia del Llibre. En totes les ciutats d’Espanya se celebren les famoses fires de llibres, on els llibres ixen al carrer. Les vendes de llibres són superiors en aquesta data que en Nadal arribat al punt que a Catalunya, un 25% de les vendes anuals pertany a aquesta festivitat. És una autèntica barbaritat. Ací a València hem anat a més espai, però està molt clar que cada vegada va en augment.

D’altra banda, la pandèmia ha sigut un dels millors anys de vendes. Per què? Perquè probablement la gent no podia estar tot el dia davant la televisió. En la lectura van trobar un passatemps divertit, entretingut, fàcil, senzill i a més, agradable. I això ha donat pas a què les llibreries siga’m un referent clau per a la cultura d’aquest país.

P: Què pot dir dels preus dels llibres?

R: Els llibres no són cars. I no és perquè ho dic jo. Evidentment hi ha preus molt variats, però tots oscil·len entre els vint euros com a preu bàsic. També hi ha ofertes de fins a 5, 6 euros. A més, al Dia del Llibre s’apliquen descomptes del 10%, una excepció donada per aquesta festa.

S’ha de tindre en compte que el preu del llibre no ve marcat per nosaltres i hem d’apreciar que es tracta d’una inversió per a sempre que t’aporta moltes hores de diversió i aprenentatge. Amb l’actual inflació en molts sectors tots els preus estan pujant però a les llibreries no.

En definitiva, el que vol llegir un llibre, li agrada i entén tots els seus valors mai ficarà com a excusa que és un recurs car.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe