19.4 C
Albaida
Dissabte, abril 20, 2024
HomeVall d´AlbaidaBocairentVíctol!, el primer joc de cartes de Moros i Cristians amb el...

Víctol!, el primer joc de cartes de Moros i Cristians amb el vertader esperit bocairentí

Les Festes de Moros i Cristians, eixe tresor que tenim a la Vall d’Albaida i que ompli els nostres pobles de festa i celebració. Cada localitat té les seues particularitats, que fan de les seues festes úniques en tot el món. Dos festers bocairentins han creat el primer joc de cartes de les festes morocristianes del seu municipi.

Tot va començar un 31 de desembre de 2022, quan en mig de la pandèmia, un grup d’amics a una caseta de Bocairent es trobava jugant a un joc anomenat ‘Samurai’. Per a ells era un poc complicat d’aprendre a jugar, i no els acabava d’enganxar. Aleshores, en un instant va sorgir: “Se’m va passar com un flash. En eixe moment em va vindre, junt a la idea del joc, una carta que ha acabat entrant en el joc final que és la Trona Balleruda, que té efectes desastrosos sobre la partida. Una mostra del ‘pique’ entre Bocairent i Banyeres”, conta Adrián Gisbert, ideòleg de Vítol!.

El jove fester va estar pegant-li voltes a la idea als dies següents, i va ser el 4 de gener quan “li vaig dir a Carles si s’unia, perquè era molta faena per a encarregar-me jo sol, i perquè del meu cercle és la persona que més sap de Moros i Cristians del poble”, assegura el creador.

Carles Nájar i Adrián Gisbert són dos festers de la Filà Mosqueters, la comparsa número 9 de les festes bocairentines. El primer es va apuntar inclús abans de nàixer, quan estava a la panxa de sa mare. En canvi, Adrián Gisbert és natural d’Alberic, però degut a que la seua família paterna és bocairentina, sempre ha estat lligat a les festes, i al complir els 18 anys es va apuntar a la filà.

Carles Nájar i Adrián Gisbert, creadors de Vítol!

Un producte de poble per al poble

Des d’aquell 31 de desembre de 2020 fins al passat 17 de desembre del 2022. Han sigut quasi dos anys on el treball no ha faltat per crear aquest joc de cartes tan especial que té un clar esperit pel poble: “Si vols conéixer Vítol!, primer has de conéixer Bocairent. Has d’anar i visitar el poble, i a partir de les ferramentes pots conéixer un poc més sobre les festes”, explica Adrián Gisbert.

Els creadors han volgut fer d’aquest un producte de poble. Així, Vítol! tan sols es pot adquirir a Bocairent: “Volíem promoure eixa visita per a particularitzar el producte dins del joc de cartes”.

Les intencions han sigut molt clares, tal com conta Carles Nájar: “Volíem, d’una banda, recollir el sentir de les festes a través del joc, que les persones de Bocairent s’identificaren en els conceptes que apareixen. A més, volíem que no fora massa rebuscat, i ampliar la informació o despertar eixa curiositat”.

Adrián Gisbert explica com ha sigut l’acollida del poble: “La gent et comenta: <Què guai que el cementeri es diga Aixavegó, que és un dia de les festes, o què guai que les batalles es diguen Ambaixades>. Ho hem cuidat molt perquè tot fora un ‘guiño’ constant, que tots els bocairentins vegeren en cada carta algo que pogueren relacionar amb les festes del poble”.

El passat 17 de desembre va ser la presentació d’aquest joc de cartes. “Les paraules han sigut d’enhorabona i d’agraïment. En la campanya de micromecenatge vam superar en un 50% la recaptació objectiu gràcies a la gent que va col·laborar. En l’acte ajuntàrem a 200 persones en la seu dels Mosqueters, que en un poble de 4.000 habitants és una xifra rellevant”, confessa Adrián Gisbert.

Apren a jugar a Vítol!…

Per a jugar a Vítol! has de saber que hi ha 3 tipus de cartes. La primera és la de la Filà, és a dir, el rol que ha d’agafar cada fester. Això et condicionarà durant tota la partida i, tot i que al principi està oculta, després la podràs desvelar.

D’altra banda, trobem les cartes de Capitania. Són les més importants i les que vertebren la partida. L’objectiu és el de crear el millor boato, i aquestes són les cartes que més punts donen quan les col·loques al teu masset.

I, per últim, trobem la baralla general, que és la que es roba. Es reparteixen al principi i són les cartes de mà. Entre aquestes es troben les cartes de Boato d’Alferes o les d’Ambaixada, que són les que serveixen per a batallar.

“Es tracta d’aconseguir el major nombre de punts en les cartes del teu masset. Quan s’acaben les cartes de Capitania que es col·loquen al centre de la taula s’acaba la partida. Qui més punts té en l’aparador és el que guanya”, explica Carles Nájar.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe