Les dues poblacions estudien línies de col·laboració en matèria d’indústria, museus, educació o esport.
Ontinyent i Mark (Suècia) celebren 20 anys d’agermanament amb la visita d’una comitiva ontinyentina (formada per l’alcalde Jorge Rodríguez, la Vicepresidenta 1a de la Diputació i regidora de Promoció Econòmica, Natàlia Enguix; el President de la patronal tèxtil valenciana Ateval, Pepe Serna; el president d’Ateval-Vall d’Albaida Rafa Lurbe; la Gerent d’ATEVAL, Salomé Beneyto; i representants de departaments tècnics i empresaris d’Ontinyent), visitant, entre altres, l’Institut d’Investigació de Suècia RISE (Molndal), el Parc Científic o la Universitat de Boras, a més d’assistir a diferents presentacions dels últims avanços suecs en matèria de sostenibilitat.

El dijous 26 de setembre, té lloc un acte institucional al Hall de l’Ajuntament de Mark, on els ontinyentins són rebuts pel President i el Vicepresident de la Junta Municipal, Ulf Dahlberg i Tomas Ekberg. Tot seguit, té lloc una visita al Rydal’s Museum, un museu tèxtil ubicat en una antiga fàbrica que va ser la primera filatura de cotó en Suècia.
Dhalberg mostra la seua alegria “per rebre després de tant de temps a representants de la ciutat germana, en un encontre que ens ha de servir per reprendre llaços i mantenir-nos esta vegada més conectats”.

Des de l’Ajuntament d’Ontinyent expliquen que la visita “s’ha plantejat com un desplaçament molt pràctic de la mà d’ATEVAL al qual poder enriquir-nos mútuament i descobrir projectes de bones pràctiques vinculades a la sostenibilitat i també d’innovació tecnològica al nexe comú que uneix Ontinyent i Mark, com és el sector tèxtil”. D’altra banda, “anem a plantejar un projecte d’intercanvi de coneixement no sols vinculat a l’àmbit empresarial, sinó també a l’estudiantat, per tal que els i les joves puguen beneficiar-se d’un intercanvi de llengua i cultura”.

Per la seua part, Enguix, assegura que aquest viatge “dóna a les nostres empreses una experiència molt útil, ja que a Ontinyent sóm capdavanters però és interessant conèixer com treballen a les empreses punteres en Suècia o a espais com el seu institut tecnològic, així com la connexió tan important que té aquest institut amb les empreses”.

Serna, en canvi, explica que “ha estat d’allò més interessant descobrir als laboratoris suecs els procesos de creació de fibres, els projectes innovadors de la Universitat de Boras o els seus centres de negocis, on es dinamitzen incubadores d’empreses amb nous productes. És un país molt avançat on s’aposta molt per la innovació, la investigació i la posada en marxa de productes emprenedors d’alta qualitat, i estem replegant moltes idees en l’àmbit de l’aplicació de noves tecnologies al sector tèxtil, digitalització de nous models de negoci o cooperació empresarial per millorar la competitivitat internacional”.