A punt de complir quatre dècades, la MIT és ja tot un referent d’aquesta disciplina de les arts escèniques. Un “festival comarcal amb voluntat internacional“, segons Ismael Sanvíctor, president de la Mancomunitat.
Era molta l’expectació per conéixer el cartell de la 39a Mostra Internacional de Titelles (MIT) de la Vall d’Albaida. Tant és així, que diversos mitjans comarcals ens concentràvem molt abans de l’hora a la seu de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.
El cartell (més bé elS cartellS) era visible només travessaves la porta. El primer que ens ha cridat l’atenció, evidentment, és el globus roig, que ocupa la major part de la il·lustració. Al seu costat, unes mans (les mans d’un titellaire) es disposen a donar-li “vida” a aquell objecte inanimat.

El disseny, obra d’Álvaro Sanchis (que ja fa 14 anys que dissenya la cartelleria de la Mostra), és un cant a la imaginació, a la màgia i a la creació d’històries a partir d’elements que, com els titelles, no són res sense unes mans que els doten de vida.
A més a més, tal com hem assenyalat anteriorment, no hi ha un únic cartell, sinó molts. Almenys 3. Estàtics, clar. Perquè un dels altres elements originals d’aquesta proposta és que també existeix un cartell animat, el qual té un paper clau en la difusió a través de les xarxes socials.

En paraules de l’autor, cada any és més complicat dissenyar el cartell perquè s’ha de “reinventar” contínuament. No obstant això, sempre ens aconsegueix sorprendre (i per a bé, com no podia ser d’altra manera).
D’altra banda, segons Carolina Mengual, consellera de cultura de la Mancomunitat, el MIT és ja tot “un referent, no només de la comarca, sinó de tota la Comunitat Valenciana”.
Marisol Limiñana, directora tècnica de la Mostra, ha volgut recordar els inicis del MIT, que no foren gens fàcils, però el temps ha jugat a favor seu i enguany són ja 19 pobles adherits a aquesta iniciativa. A més a més, ha revelat que aquesta edició tindrà un total de 29 actuacions entre el 7 i el 10 de novembre, incloent-hi companyies d’Andalusia, Múrcia, Catalunya, Madrid, València i, fins i tot, Uruguai.

Ismael Sanvíctor, president de la Mancomunitat, ha tancat la presentació amb una frase directa i colpidora: el MIT “és un festival comarcal amb voluntat internacional“. Una “voluntat” que ha assolit des de fa molt de temps, però que, no obstant això, cada any aconsegueix superar. La pregunta és: podran superar-se quan, l’any que ve, celebren el 40 aniversari? M’atreviria a dir que sí.