El 21 de març se celebra el Dia Mundial del Síndrome de Down. Tono Moscardó, veí d’Ontinyent de 40 anys i usuari del Projecte Trèvol de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, ens conta com és el seu dia a dia.
- Hola, Tono. Podries contar-nos quan vas començar a formar part del grup d’usuaris del projecte Trèvol?
Vaig entrar al Trèvol el dissabte 30 de maig de 1998, però de menut vaig anar al col·legi Martínez Valls d’Ontinyent. Vaig estar ahí fins que vaig acabar la primària i després vaig anar al Centre d’Educació Especial Vall Blanca, al costat de la urbanització El Pilar.
Va ser amb 18 anys quan vaig acabar al Vall Blanca i vaig vindre a Trèvol. Entre anar al Vall Blanca i al Trèvol vaig estar uns mesos al Centre Ocupacional J.A. Bodoque d’Ontinyent. Quan vaig entrar al Trèvol, en l’any 98, érem molt pocs usuaris, al voltant de 15.
- Com és el dia a dia d’un usuari del Trèvol?
La meua situació podríem dir que és una situació mixta, perquè vinc al Trèvol però també estic treballant. Hui, per exemple, a les 08.10 hores ja estava en la parada d’autobús esperant per a anar al centre que hi ha en Albaida. En Albaida hui hem fet dos tallers, un de tractament de diners i un altre de tapisseria, on estem entapissant unes cadires amb teles.
Demà, que és dimarts, aniré a Vaello Motors, on duc ja sis mesos treballant i tinc un contracte. Estic molt content i molt feliç amb aquesta feina. M’encarregue d’aspirar i netejar els cotxes i les instal·lacions mentre altres companys estan arreglant els cotxes. M’agrada aquesta responsabilitat i el tracte que tinc amb els clients.
Dimarts, dijous i divendres vaig a treballar i dilluns i dimecres vaig a Albaida. Entre la feina i el Trèvol s’han coordinat per a trobar l’opció que millor em ve.
Ara estic treballant en Vaello Motors, però des que soc usuari del Trèvol he treballat en Paduana, he anat i en Ribetes Mora.
- Aleshores, de matí treballes i estàs formant-te i de vesprada tens temps lliure? Tens alguna afició?
Sí! Jugue a tenis taula, a petanca i a pàdel. A més, soc campió d’Espanya de tenis taula, però m’agraden els tres esports per igual. A mi em diuen: “Tono, eres un crack”, “eres un campió”, i això em plena d’il·lusió.
He de dir que en la feina no em posen cap impediment a l’hora d’acudir als campionats. Si els dic que no podré vindre perquè tinc una competició de seguida em diuen que no hi ha cap problema, que vaja i que ho passe bé. Hem de passar nits fora perquè fem campionats a Onda, Vinaròs… en molts pobles. El millor és anar, participar i veure els amics.
- Desgraciadament, a molta gent pot semblar-li sorprenent que una persona amb Síndrome de Down traga temps durant la setmana per a formar-se, per a treballar i per a practicar tres esports. Què li diries a la gent que pensa que les persones amb discapacitat intel·lectual poden menys que altra gent?
Tu eres tu, jo soc jo i els altres són els altres, però al final som tots iguals. Cadascú té les seues capacitats i no hi ha més.
- Per a acabar, podries explicar-nos de quina manera ajuda el Trèvol a la societat?
El Trèvol és bo per tots els projectes que fa. El Trèvol té programes dirigits a l’ocupació dels usuaris, però també treballa per a que s’ho passem bé.
Fem activitats d’oci com anar a jugar a bolos, anar al cine, anar a sopar… En companyia d’una monitora o un monitor fem quadrilles i triem quina activitat volem fer eixe cap de setmana. Elegim el que volem fer amb els amics.
Quan arriba pasqua i estiu també ens organitzen viatges de caps de setmana o de setmanes senceres.