Fer encaixar la vida laboral, familiar i personal és un trencaclosques complex a què es veuen abocades moltes famílies que estan criant. La conciliació i la corresponsabilitat han passat a formar part del nostre lèxic, ja que són conceptes que posen de manifest necessitats de les societats actuals. Per això, les administracions tenen la responsabilitat política de donar suport a les famílies perquè puguen organitzar-se. A més, cal contemplar l’altra cara de la moneda, els drets de les xiquetes i els xiquets a una educació de qualitat, a temps d’oci i d’esbarjo amb garanties de socialització i de gaudi. En aquest sentit, les escoles municipals en períodes vacacionals són una ferramenta molt útil per tal de compatibilitzar les diverses necessitats familiars, això com una fórmula que dona sentit a la perspectiva de ciutat educadora.
L’Ajuntament d’Ontinyent ofereix, per a aquesta temporada, una escola d’estiu per a edats compreses entre els 2 i els 11 anys, i una altra per a adolescents fins als 16 anys. En el Ple del passat febrer vam preguntar a la regidora d’Infància i Adolescència, Paula Soler, per la previsió de places, ja que en darreres edicions s’havia generat llista d’espera. Ens preocupava que no foren suficients per a cobrir tota la demanda, tenint en compte que a Ontinyent hi ha al voltant de 4.000 persones en aquestes franges d’edat. La senyora Soler va afirmar que la llista d’espera inicial no havia estat un problema en darreres ocasions i que per aquesta raó entenien que les places oferides per a l’edició d’enguany eren suficients. Malauradament, les previsions de la regidora han fallat i la llista d’espera per a enguany és de gairebé 200 persones. Al Martínez Valls hi ha 94 criatures que no podran accedir al recurs, 45 al Lluís Vives i 27 al Bonavista. Així mateix, 18 adolescents no podran participar en les activitats programades.
Des de Compromís per Ontinyent entenem que l’educació no formal és un pilar clau per al desenvolupament humà i que per això les administracions s’han de comprometre no només a oferir-la, sinó també a cobrir l’alta demanda i a gestionar que el recurs es done amb les màximes garanties. Per això, vam demanar en el Ple d’aquest passat 13 de juny l’ampliació de places tant com admeta el contracte, per fer avançar la llista d’espera que s’ha generat i que supera el 50% de les places oferides.
La resposta que vam obtindre ens ha resultat molt decebedora. Davant la problemàtica de la llista d’espera, que ja avisàvem nosaltres fa mesos, se’ns va respondre amb moltes evasives. La regidora considerava un èxit aquesta llista d’espera per l’alt volum d’inscripcions. A més, fins i tot es va al·ludir a la “bona fe” de la ciutadania inscrivint els seus fills i filles a l’escola, arribant a suggerir que podien produir-se inscripcions pel baix preu i no per la necessitat del recurs.
Al contrari del que plantejava la senyora Soler, segons el nostre parer tindre llista d’espera en un servei com aquest mai pot ser un èxit, sinó un problema de planificació i directriu política que caldria haver solucionat ja. Enmig de les evasives, el govern d’Ens Uneix almenys va reconéixer que per a l’any vinent faran les gestions que calga per a arribar a tota la ciutadania.
Esperem que siga així, perquè ser Ciutat Educadora és molt més que penjar-se el títol i fer-se fotos. Posem-nos en marxa.
Maria Àngels Moreno Martínez
Regidora i portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament d’Ontinyent