12.3 C
Albaida
Diumenge, gener 26, 2025
HomeFestesRicardo Calabuig: "Estem oberts a estudiar la incorporació de nous actes"

Ricardo Calabuig: “Estem oberts a estudiar la incorporació de nous actes”

Diumenge els festers i festeres d’Ontinyent estan convocats a escollir el nou president de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia. Ara La Vall ha entrevistat els dos candidats que han exposat la seua fulla de ruta per a estos tres anys.

La primera de les candidatures que es va presentar va ser la de Ricardo Calabuig. Pertany a la comparsa de Berberiscos i ha format part en els darrers anys de la junta de Vicent Pla. Acompanyen a Calabuig, els següents comparsistes:

Vicepresidenta: Sofia Lara (Contrabandista)

Secretari: Miguel Ángel Fita López (Moro Marino)

Tresorer: Salva Revert (Contrabandista)

Vocals: Lucía  Gil (Mariners), Rafa Torró (Mossàrab), Miguel Gandía (Cides), José Ramón Francés (Arquers)

Cronista oficial: Vicent Conejero (Benimerins)

Directora del Museu: Maria Paz Sanz (Gusmans)

Assesor Musical: Ferran Sanchis

Assesor jurídic i representant dels no socis: Joan Sanantonio (Taifes)

La candidatura de Ricardo Calabuig

1-. Què t’ha dut a presentar la candidatura a la presidència de Festers?

He estat els últims 10 anys a la junta de festes, primer com a representant i ara finalment amb l’equip de la presidència de Vicent Pla. Sent passió per les nostres festes i m’agrada treballar per elles. Una vegada Vicent va comunicar la seua voluntat de no presentar-se a la reelecció, un grup dels membres de la junta començarem a formar una candidatura, la qual tinc l’honor d’encapçalar, tot i que sobretot ens presentem com equip. A mitjans del mes de setembre ja estàvem treballant tot l’equip actual en la candidatura.

2-. Quines són les prioritats de la teua candidatura?

El primer dels objectius és consolidar tot el que s’ha aconseguit i que ens ha dut a ser reconegudes com a Festes d’Interés Turístic Internacional, i per a això, hem de ser unes festes exemplars. Per tant, el primer objectiu és mantindre el nivell de les actuals festes, però som ambiciosos i tenim molt clares algunes idees de millora i resposta a l’evolució dels nous reptes.

3-. Quina solució o quin plantejament teniu davant un hipotètic canvi de l’entrada de Moros i Cristians?

El primer plantejament, en realitat qualsevol plantejament implica tindre clar que qualsevol mesura haurà de ser consensuada i determinada democràticament. La Societat de Festers té els seus estatuts i el primer plantejament és complir-los. En segon lloc, conscients que l’Entrada és un dels actes centrals de les nostres Festes, hem treballat a les últimes festes perquè siga elaborat un estudi independent que de forma objectiva ens done llum sobre febleses i fortaleses que presenta l’acte, perquè la societat festera puga comptar amb totes les opcions i puga decidir per la millor, amb tota la informació al seu abast.

4-. Plantegeu canviar algun acte, bé llevar-lo o canviar-lo d’hora i dia?

Ens plantegem la millora constant de tots els actes organitzats per la casa. No volem deixar de parar atenció a tots i cadascun dels actes. Ens proposem apostar decididament per aconseguir que cada dia de les festes, Ontinyent tinga un motiu per a ser visitat: Chimo el dijous, les entrades el divendres, la Baixà el dissabte, l’arrancà de la Diana el diumenge i les ambaixades el dilluns. Volem captivar al públic per l’elegància i el ben fer, pel gust i per la bona organització. Volem públic al carrer i al públic se li ha de cuidar oferint-li responsabilitat, espectacle i Festa en majúscules.

5-. Penseu en recuperar alguna activitat perduda?

Estem oberts a estudiar la incorporació de nous actes, i això inclou la recuperació d’activitats desaparegudes, sempre que hi haja un suport social que ho justifique i que puga donar-li continuïtat en el futur. El que si volem recuperar és el servei que donaven les paradetes del carrer músic Vert on festers i visitants podien comprar queviures o el castell del dissabte de Festes o el repartiment de rotllets a la Baixada del Crist. Les relacions amb l’ajuntament han estat immillorables els últims anys i estem segurs de ser escoltats en traslladar-los les suggeriments dels festers.

6-. Com pot o hauria de canviar la festa amb la Declaració d’Interés Turístic Internacional?

Amb la declaració de festes d’interès turístic internacional la nostra festa, la nostra idiosincràsia queda protegida, com també les declaracions com a BIC aconseguides per a la Baixà o les ambaixades. Ara volem lluitar per eixe grau de protecció per a la interpretació conjunta de Chimo i per al Contrabando. No és que siga el canvi després de la declaració, és que és el camí. Es tracta de continuar el camí que ens ha dut a l’exit. Un camí que aposta per la millora constant dels actes i que aposta per la qualitat.

7-. Heu pensat en un acte de celebració?

Sí, per descomptat. És una de les nostres propostes. Plantegem la celebració d’un cap de setmana festiu, on destacaríem una Publicació històrica que pregone el nou estatus de la Festa i faça partícip a tot el poble i es vegen representades les nostres comparses, tant les actuals com les desaparegudes. Este cap de setmana festiu el faríem coincidir amb la pujada extraordinària del Crist a la seua ermita després de la seua restauració, fet que deixaria tot preparat per a la pròxima edició de les nostres Festes. Es tractaria de condensar en un cap de setmana, els vessants cívic i religiós dels nostres dies de Festes, juntament amb altres actes commemoratius.

8-. Hi ha hagut intents de canviar de data les festes. Sou partidaris?

Hi ha propostes, idees… i totes mereixen ser escoltades, estudiades i ateses. Actualment no creiem que aquesta proposta siga generalitzada. Trobe que el públic d’Ontinyent i els festers tenen el nostre calendari festiu molt interioritzat i qualsevol moviment de dates hauria de ser estudiat amb molt de deteniment: pensem que al voltant de les nostres festes hi ha moltes més unes setmanes amunt i unes setmanes avall…

9-. Altre tema que està al carrer: La gran diferència de components entre cristians i moros. Porteu alguna proposta?

Nosaltres apostem pels moros i cristians. Hi ha zones del territori valencià on se sent parlar de celebracions de “moros”. No volem caure en modes. Apostem per la tradició i la integritat de la nostra Festa i les nostres tradicions. La Societat de Festers ha de vetlar per la salvaguarda de la Festa, la nostra festa. Les festes són de moros i cristians i són el que són i no altra cosa. Actualment, amb l’auge de persones participants en les Festes no trobem comparses amb perill de subsistència, però el desequilibri existent entre els membres dels dos bàndols és evident. Sí que volem estudiar mesures que incentiven la participació en les comparses cristianes.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

7FansLike
1,989FollowersFollow
629FollowersFollow
964SubscribersSubscribe