Encara que Ontinyent no té una dinàmica com altres ciutats o pobles del País Valencià de representar obres de teatres de tot gènere, sí que tenim unes brases de fer i representar teatre.
En moltes ciutats veïnes som les Casals Fallers o Filaes, els que tenen com a part de la seua programació festera anual una representació teatral treballada pels mateixos components de l’entitat. També molts pobles tenen un grup de teatre on s’identifica tot el veïnat i aquest grup forma part del patrimoni local com passa, per exemple, a Bèlgida o la Pobla del Duc.
A Ontinyent es mantén, regularment, una representació anual a la Festa de Sant Antoni del Porquet i en la presentació del seu programa. A la Festa del Pla es sol fer, segons com pinta l’any.
Alguna vegada, la Festa de Sant Esteve. També teníem la representació del «Betlem de Nicolau» doncs, actualment, aquesta representació dormint el somni dels justs. I no m’oblide a la Festa de la Vila que també comencen a fer una representació anual per la festivitat de Sant Pere.
Encara hi ha brases els quals van reviscolant aquest art de representar texts i difondre cultura.
Actualment, tenim una desena de grups de teatre que representen amb regularitat i ací com lletraferits que escriuen obres originals per ser representades pels mateixos. Tenim la sort que representen tot tipus de gènere: des de la Zarzuela, obres dels clàssics i com no sainets valencians, tant antics com nous com el nomenat Sainet Contemporani Valencià.
És un esforç on participem persones que les uneix el seu amor al teatre dedicant el seu temps lliure aquest art per oferir als seus veïns, a la societat ontinyentina i fora d’ella un valor cultural. I a pesar de ser amateur, la qualitat es pot comparar amb els professionals i no és que ho diga jo, el comenten directors en actiu que els han vist.
Doncs aquest esforç s’ha de valorar i ajudar a que la seua tasca siga més efectiva. Per tant, la candidatura municipal «Esquerra Unida- Unides Podem» a Ontinyent proposa les següents accions per ajudar-los i adequar-les al seu temps disponible per treballar una obra:
Primera proposta, convertir la Sala Gomis com la base per la seva preparació. Fer ús de les instal·lacions, dins d’un calendari consensuat entre tots els grups, pels seus assaigs i fer ús d’escenari pels seus assaigs generals amb decorat.
Segona proposta, canviar la finança per fer ús del teatre Echegaray per una declaració de bon ús. Tercera proposta, si la representació és per ajudar a una entitat social o per finançament de la representació del mateix grup, el tècnic homologat que es necessita per l’ús dels controls de llum i so, siga sufragat pel mateix Ajuntament.
Quarta proposta, adaptar l’escenari de l’Echegaray sense modificar les característiques que té per concert de banda de música amb la col·locació d’un projector al fons de l’escenari per poder projectar imatges l’escenari sense crear ombres com ara i crear una conxa per a l’apuntador.
Quinta proposta, encara que la nova Llei de Participació Ciutadana aprova per les Corts Valencianes a instància de la Conselleria de Rosa Pérez, facilita el tràmit burocràtic, que des de la regidoria de cultura ajuden a normalitzar la seva inscripció legal com associació. Ajudar a preparar entrar al catàleg del SARC.
Sexta proposta, quan representem fora d’Ontinyent, som ambaixadors de la nostra ciutat i de tot que es produeix ací, a través d’una marca de denominació d’origen «MADE IN ONTINYENT» sufragar el transport i l’assegurança per cobrir el desplaçament.
Totes aquestes propostes som proposades per una candidatura «Esquerra Unida-Unides Podem» que està formada per persones d’ací que coneixen com funciona la nostra ciutat gràcies a la seva implicació des de fa anys en tot el teixit social de la nostra ciutat, perquè som gent d’ací i fem «Per Ontinyent».