17.5 C
Albaida
Dijous, abril 24, 2025
HomeFestesRafa Gandia analitza el fenomen turístic dels Moros i Cristians d’Ontinyent abans...

Rafa Gandia analitza el fenomen turístic dels Moros i Cristians d’Ontinyent abans de la seua declaració oficial

En el marc dels actes de celebració de la Declaració d’Interés Turístic Internacional de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent, l’investigador i divulgador cultural de la festa Rafa Gandía Borredá va oferir una xerrada titulada ‘Forasteros, espectáculo, tradición y difusión: el fenómeno del interés turístico antes de que fueran de interés turístico‘, centrada en l’evolució del caràcter turístic de les festes de Moros i Cristians d’Ontinyent entre els anys 1860 i 1970, any en què la ciutat rep per primera vegada la declaració d’Interés Turístic.

Amb una mirada rigorosa i documentada, Gandia Borredá va reconstruir la relació històrica entre la festa i els “forasters”, és a dir, els visitants que, des de diverses parts del territori espanyol i fins i tot de països com França, el Regne Unit, Estats Units, Bèlgica, Suècia, Noruega o Mèxic, arribaven atrets pel seu caràcter espectacular i tradicional.

La conferència va posar de manifest com factors externs com les guerres, el cinema o les tendències estètiques van influir en l’evolució de les comparses, la indumentària i la difusió de la festa. Alhora, es va subratllar com Ontinyent i els seus Moros i Cristians van començar a exportar el seu nom i la seua essència molt abans que existira una promoció institucional turística.

Basant-se en dades procedents d’arxius i hemeroteques, el fester Moro Marino va traçar un relat on es contrasta la dificultat per mantenir la festa en determinats períodes amb moments d’esplendor en què la disponibilitat econòmica i artística permeté oferir un autèntic espectacle per al públic. També es va destacar la complexitat que suposava per als visitants arribar a Ontinyent en dècades amb infraestructures deficients, així com la progressiva millora de serveis hostalers que contribuïren a consolidar el seu atractiu.

Finalment, es va oferir un resum de com, gràcies als elaborats boatos, la riquesa tradicional i l’entusiasme local, Ontinyent va anar guanyant un renom que travessava fronteres, anticipant-se a la pròpia declaració oficial d’Interés Turístic, una evolució en paral·lel a la del context sociocultural regnant.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

7FansLike
1,989FollowersFollow
629FollowersFollow
964SubscribersSubscribe