La iniciativa “Ontinyent Educa en Verd” inclou accions en escoles i la distribució de díptics informatius per a fomentar l’ús correcte dels contenidors i altres serveis públics.
L’ajuntament d’Ontinyent s’ha posat com a propòsit evitar la mala gestió dels residus. És per això que, a través de l’Àrea de Medi Ambient, ha començat una campanya per a ensenyar als veïns com usar correctament el sistema de recollida de fem i altres serveis que ofereix. La campanya es diu “Ontinyent Educa en Verd” i ja ha fet diverses activitats a les escoles.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, explicava que: “hem detectat que en determinades zones es deixen residus fora dels llocs o les hores autoritzades, i volem corregir estos mals usos dels serveis públics, incidint, en primer lloc, en els espais on s’han detectat estos fets”.
Per això, una educadora ambiental està informant els ciutadans sobre les normes per a fer ús dels contenidors de fem i altres serveis, complementant aquesta informació amb díptics.
Els díptics expliquen que el fem s’ha de tirar entre les 20:30 i les 00:00 sols en els dies indicats en un calendari, que es pot veure amb un codi QR en el fullet. Ha d’anar en bosses ben tancades, dins de poals, i deixar-se a la vorera, no a la calçada, prop dels arbres o en els aparcaments. Les bosses han de contenir restes i fem orgànic, mentre que la resta de residus ha d’anar en els contenidors del carrer. A més, aquesta informació està acompanyada d’imatges que mostren quin fem va en cada contenidor, per assegurar-se de la bona comprensió de tots els ciutadans.
Mai està de més recordar que el contenidor groc és per a envasos lleugers, el blau per a paper i cartó, i el verd per a vidre. A més, hi ha contenidors específics per a roba i calçat, oli vegetal o residus de farmàcia.
La recollida d’objectes grans com mobles i matalassos es fa els dimecres si es demana per telèfon, o en el punt de recollida en l’Ecoparc, que està obert de dilluns a dissabte de 9:00 a 19:00 i els diumenges de 10:00 a 14:00 en els mesos de juny a setembre.
Sayo Gandia incidia que “fer un ús erroni o inadequat dels sistemes de recollida de residus té un alt cost ambiental, econòmic i social”.