9.5 C
Albaida
Dissabte, desembre 3, 2022
HomeEconomiaOntinyent augmenta el deute municipal per primera vegada en sis anys

Ontinyent augmenta el deute municipal per primera vegada en sis anys

La capital valldalbaidina ha reduït considerablement la despesa a l’última dècada, però a l’últim any hi ha hagut un repunt, principalment per les inversions municipals

Ontinyent va registrar la xifra més baixa de deute de l’última dècada l’any 2020, amb 6,2 milions d’euros. Aquesta tendència ha canviat a l’últim any, ja que el deute bancari ha ascendit per primera vegada des del 2016, després d’uns anys de baixada significativa. La localitat acumula una despesa superior als 9 milions d’euros, incrementant-se en més de 3 milions respecte a l’any anterior.

La capital de la Vall d’Albaida va arribar a tindre més de 20 milions d’euros de deute entre el 2009 i el 2011. En canvi, a partir d’eixe últim any, i del canvi de govern, es va iniciar un procés de reducció molt important. Així, s’ha arribat a baixar la despesa en una tercera part als últims 10 anys.

Des del consistori asseguren que el govern de Jorge Rodríguez està augmentant el deute per a fer inversions productives com la Cantereria, el Pont Vell o Sant Antoni. A més, expliquen que el deute està “molt controlat” i que la ciutat s’ho pot permetre perquè s’ha estat reduint i estalviant als últims anys. També destaquen que legalment l’Ajuntament pot endeutar-se, ja que s’està lluny del límit legal del 75% de les despeses corrents.

Compromís i el Partit Popular assenyalen la pujada a les obres realitzades

Els altres partits polítics amb representació coincideixen en que l’augment del deute es deu a les obres. “Tal com demostren les dades de gestió del 2011 al 2015, quan Compromís per Ontinyent hem tingut responsabilitats de govern i hem gestionat la Hisenda municipal, sempre hem deixat l’Ajuntament millor que el vam trobar, amb capacitat financera per a prestar serveis públics de qualitat i fer inversions centrades en el benestar diari de les persones. Per contra, la tendència a incrementar el deute per voler fer determinades inversions de dubtosa necessitat, com les escales mecàniques de més de 130.000 euros o l’obra del rebedor de l’edifici de l’Ajuntament nou, sembla ser una mania de les majories absolutes. Gastar en alguns casos sense trellat, i després que vinguen altres a arreglar-ho”, manifesta Nico Calabuig, portaveu de Compromís per Ontinyent. De fet, aquest va ser un dels principals motius pels quals la formació va votar en contra del pressupost municipal.

Paco Penadés, regidor del Partit Popular d’Ontinyent, creu que hi ha “una falta de planificació” i que s’han concentrat totes les obres en l’any preelectoral, “el qual demostra que la intencionalitat és arribar a les eleccions en moltes cintes per tallar“. A més, Penadés apunta a un aspecte que no s’ha contemplat com és el nou sistema de recollida de fem. El popular assegura que, actualment, aquest és “deficitari” en un 30% i que l’assumeix l’Ajuntament.

Les previsions diuen que el deute bancari d’Ontinyent augmentarà 3 milions més en 2022, el que faria un total de 12,33 milions d’euros de despesa.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

3,376FansLike
584FollowersFollow
421FollowersFollow
338SubscribersSubscribe