17.8 C
Albaida
Diumenge, maig 26, 2024
HomeCulturaMor Monjalés, l'adeu d'un artista albaidí que va brillar a les Amèriques

Mor Monjalés, l’adeu d’un artista albaidí que va brillar a les Amèriques

L’albaidí, José Soler Vidal, conegut artísticament com a Monjalés, ha mort aquesta matinada l’Hospital Clínic de València als 91 anys. El reconegut pintor i ceramista, qui va dedicar gran part de la seua vida a Colòmbia, deixa un llegat artístic que va marcar una època en el panorama espanyol durant la dictadura franquista.

Monjalés, figura destacada del Grup Parpalló, un moviment artístic fundat a València l’any 1956 amb l’objectiu de revolucionar l’art en el context d’una Espanya sotmesa al règim dictatorial, va transcendir fronteres amb el seu treball i audàcia. El seu enfocament innovador i compromés amb l’avantguarda el va portar a participar en dues edicions de la prestigiosa Biennal de Venècia, l’any 1960 i 1976.

No obstant això, la seua història està marcada per una trepidant escapada a la recerca de llibertat. Durant els anys de repressió franquista, Monjalés es va veure obligat a fugir de la policia per salvaguardar la seua vida i llibertat artística. Deixant enrere la seua terra natal, Albaida, va emprendre un viatge cap a Amèrica, on trobaria una nova llar a Colòmbia, país que va acollir el seu talent i li va brindar l’oportunitat de desenvolupar el seu art en plenitud.

A Colòmbia, Monjalés es va convertir en un artista reconegut i respectat, recollint èxits i deixant una empremta perdurable en l’escena artística del país. El seu estil, emmarcat en la tendència de la nova realitat i informalisme, juntament amb altres destacats artistes com Antonio Saura i Eduardo Arroyo, va influir en el desenvolupament de l’art contemporani a Espanya.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe