Fa dos anys i escac es va organitzar a Benigànim una xerrada sobre la llei trans i els drets de les persones trans. L’esdeveniment va ser el primer de temàtica LGTBIQ+ que s’organitzava al municipi i va reunir a diferents persones LGTBIQ+ de la Vall d’Albaida. Érem de diferents pobles, diferents edats i teníem diferents visions, però a totes ens unia la discriminació i l’odi que havíem viscut o vivíem. En aquell moment, vam decidir que era necessari una associació LGTBIQ+ comarcal per fer xarxa i unir les nostres forces per assolir LA VALL DIVERSA, una comarca lliure i tolerant.
Des dels inicis ens vam adonar que als pobles els drets i els avanços socials arribem molt lentament, han de traspassar murs de pedra històrics. Per una banda, ens hem trobat amb molta por per participar activament, per visibilitzar-se o per expressar-se amb llibertat en els nostres pobles. Per altra banda, també s’han unit al grup persones valentes que han participat amb força i determinació com parelles de dones que han eixit de l’armari i que conten amb orgull la seua història d’amor. La tasca no està sent fàcil, però hem fet el primer orgull a Benigànim, hem estrenat una obra de teatre LGTBIQ+ a Llutxent, hem participat en festes de Quatretonda, Albaida i Ontinyent. Sobretot hem escoltat a persones que necessitaven una escolta amable i atenta. Com a grup ens hem donat suport i hem compartit rialles i alegries.
La Vall Diversa comença a caminar en la Vall d’Albaida, però venim precedides de centenars de persones i col·lectius que han lluitat per una societat més lliure i s’han deixat la pell per aconseguir drets i per sensibilitzar en els carrers.
Els resultats de les eleccions locals i l’entrada de l’extrema dreta està segant tot el que tinga relació amb el col·lectiu LGTBIQ+, mostren obertament el seu rebuig i odi. Sabem que els nostres pobles avancen a altra velocitat, però no es pot frenar aquest progrés, perquè s’està ficant en joc la vida i el benestar de moltes persones dels nostres pobles, sobretot aquelles membres més vulnerables com són les menors o les persones trans.
Cal reaccionar als retrocessos que s’estan produint en els últims temps. La responsabilitat és col·lectiva i va des de les microagressions com quan l’entrenador de futbol crida “maricó” al xiquet quan falla, com quan els ajuntaments o les escoles locals no treballen activament amb plans, normes, campanyes per evitar la violència LGTBIQ+fòbica als nostres pobles.
No busquem l’alarmisme, busquem l’activisme perquè les agressions al col·lectiu LGTBIQ+ s’estan normalitzant en els nous ajuntament i en els nostres carrers. Sense dubte, juntes continuarem lluitant, perquè més enllà dels murs de l’odi hi ha molt d’amor i felicitat. Sabem que lluitar per la DIVERSITAT, és lluitar per la LLIBERTAT. Aquests fruits de progrés i tolerància ens beneficien a totes, i fan que la nostra comarca siga cada dia més una VALL DIVERSA.
Article: Coordinadora La Vall Diversa.