Manel Tomàs va ser elegit pel poble d’Atzeneta d’Albaida com el nou alcalde del municipi. El líder de Compromís afronta la seua primera legislatura, i explica a Ara La Vall les seues propostes per millorar la localitat. En especial, sorprén la forma de repartir les regidories que explica a continuació.
P: Què suposa per a vosté ser alcalde d’Atzeneta d’Albaida després del suport de la població?
R: Per a mi és una de les coses més grans que m’han pogut passar. A banda de tot el que m’ha passat fins ara, com casar-me, tindre el fill que tinc, treballar en la feina com a professor… ser alcalde del meu poble i representar a tots els meus veïns i veïnes i, sobretot, treballar per fer la vida un poquet més fàcil i millorar tot allò que poguem millorar al poble, per a mi és una de les coses més importants que m’han passat. Tot això ve derivat pel suport que ens ha donat la ciutadania en les urnes. No vam traure majoria absoluta per 15 vots. Però, independentment d’això, la resposta que vam tindre va ser molt bona perquè vam millorar els resultats de les eleccions del 2019 i amb un partit més.
P: Penses que serà un obstacle governar en minoria?
R: De moment, pensem que no. El nostre objectiu principal és ser el més transparents possible. Primer des de dins de l’Ajuntament posant dins de la taula tot el que anem a fer. Tot no es pot posar perquè hi ha decisions xicotetes que les has de prendre tu sí o sí. Però, tot el que són projectes importants per al futur del nostre poble ho posem damunt la taula perquè totes les formacions polítiques coneguen el projecte de primera mà i puguen participar i aportar la seua opinió, com si formaren part de l’equip de govern sense formar. Tenen veu i vot. La nostra idea és intentar consensuar totes estes coses abans del ple i una vegada s’arribe al ple que ja estiga lo més consensuat possible.
P: Quins projectes voleu dur endavant?
R: Un projecte és el Pla Conviure, que suposa una inversió de 450.000 euros, una subvenció que ens van aprovar en la legislatura passada i que s’ha de fer paulatinament en 4 anys. És un projecte de reurbanització del casc històric del poble. És un projecte molt important que ens el va explicar l’arquitecta per fer el projecte.
Sobretot, intentar solucionar un problema greu al poble, com és el tema de la vivenda. Ací hi ha habitatge que són cases velles dins del poble, però quan la gent va a comprar-les els demanen uns preus que no poden pagar i no hi ha vivenda de nova construcció per a poder comprar. Aleshores, la gent jove se n’ha d’anar fora. Inclús, gent que està treballant en les empreses d’ací del poble no pot quedar-se. Considerem que és un problema a curt i llarg termini perquè si la gent no es queda en la població anem perdent recursos. Si els xiquets en lloc d’estar ací estan en altra població no vindran a la nostra escola i perdrem unitats, etc.
P: Com es repartiran les regidories?
R: Les regidories al final les tenim nosaltres. Abans del Ple de delegacions que vam fer el 13 de juliol ho vam comentar amb la resta de formacions polítiques i els vam dir que la nostra idea és intentar donar regidories a totes les formacions polítiques. Però, no donar una regidoria perquè sí. En altres localitats els partits de l’oposició els donen regidories que tenen poc de pes i la gent no les agarra. Nosaltres hem plantejat sempre que volem treballar en equips de treball. Cada regidor té 3 o 4 regidories i fem grups de treball en la que pot participar tant gent del nostre col·lectiu com gent d’altres formacions i dels seus col·lectius. A mesura que nosaltres vegem que la gent es puga involucrar, perquè té més temps o interés en una matèria concreta, a partir d’ahí podrem decidir.
Volem provar d’eixa manera perquè sabem que per a poder dur una legislatura tranquil·la necessites els recolzaments necessaris. La manera més fàcil hauria sigut arribar a algun pacte concret en alguna formació política i, pràcticament, ho tindries fet. Però, nosaltres no tenim eixa manera de veure la política perquè quan entres en eixa dinàmica… Ho hem vist ara en la Diputació de València. S’ha fet un pacte on Ens Uneix s’ha abstingut i el PP ha aconseguit la Diputació. Això ha tingut un cost que beneficia molt a 5 pobles de la nostra comarca, fent una discriminació molt radical a la resta de pobles que no pertanyem a eixa formació política. Per això, els pactes són necessaris de vegades, però altres voltes tenen unes exigències que fan que la política al final la gent es canse.