19.5 C
Albaida
Divendres, març 28, 2025
HomeFestesM. Á. Fita: "Volem revitalitzar i reobrir el Museu Fester a tota...

M. Á. Fita: “Volem revitalitzar i reobrir el Museu Fester a tota la societat ontinyentina, a festers i no festers”

Diuen que els records es guarden en la memòria, però la Societat de festers del Santíssim Crist de l’Agonia va un pas més enllà i dedica tot un espai al record de la Festa. El Museu Fester d’Ontinyent és un dels espais museístics de referència per a gran quantitat de localitats que celebren Moros i Cristians. Ens ho conta el mateix director del museu, Miguel Ángel Fita.

  • Hola, Miguel Ángel. En primer lloc, podries contar-nos com va començar la teua relació amb la festa morocristiana?

Els meus inicis en la festa es remuntaran al voltant del 2005, quan em vaig apuntar a la comparsa sent un xiquet perquè tenia relació amb un amic meu. La relació venia dels pares i, tot i que no vinc de família de cuna festera sempre m’ha agradat. Va ser des d’eixe moment, amb el pare d’un amic i amb l’amic, que em vaig apuntar i a poc a poc vaig anar fent amistat amb més gent de la comparsa. Gran part de la meua colla d’amics es va apuntar i ara eixim junts a festes.

  • Abans d’agafar el càrrec de director del Museu Fester, quina era la teua relació amb la Junta de Govern de la Societat?

Sempre he estat participant com a vocal, secretari, en juntes de capitania o en l’última ambaixada en la comparsa. Conec a tota la gent, però és la primera vegada que forme part d’una Junta de Festes. Estic molt agraït perquè Vicent Pla va pensar en el meu perfil per a ocupar aquest càrrec després de dos anys de sequera.

Després d’haver tingut el càrrec d’ambaixador sempre penses en tornar-li un poc a la Festa el que la Festa t’ha donat. No m’ho vaig pensar. Sé que és una obligació i una responsabilitat. El museu té un patrimoni important que hem de tractar de preservar i millorar.

  • Com explicaries la importància del Museu Fester d’Ontinyent?

Estudiant un poc la procedència dels visitants, veiem que som una referència. Hi ha un parell o tres de museus festers que gent de poblacions que porten pocs anys fent Moros i Cristians visiten. El d’Ontinyent podríem dir que està dins dels museus més rellevants, pel que fa a instal·lacions, contingut, peces… Crida l’atenció que predominen les visites d’estudiosos de la festa i de gent de poblacions on les festes són més recents i veuen en Ontinyent un reflex on mirar-se.

  • Com s’alimenta el fons del museu?

El patrimoni del museu és el patrimoni de la festa i dels festers. Hi ha patrimoni que és de la Societat de Festers, però moltes de les peces exposades són donacions i cessions que fan tant càrrecs com persones molt vinculades a la festa. Una de les últimes adquisicions ha sigut de la persona que és el número 1 dels llauradors, José Sais, més conegut com Camila. Ens ha dut un trabuc i estem ara estudiant la datació.

  • Hi ha alguna peça que destacaries del museu?

Sobretot tenen molta enyorança els trages més antics de les comparses. Ens agradaria veure de quina manera podríem incorporar mostres dels primers trages també de les comparses més joves. És un poc el tresor, perquè ahí ens podem veure tots reflectits. Els orígens de les comparses crec que continua sent de les coses més significatives.

I per descomptat la relíquia que trobem del Crist d’abans de la guerra. Un tros de fusta que formava part de la barba.

  • Quin és el futur del Museu?

Ara mateix volem revitalitzar i reobrir el Museu a tota la societat ontinyentina, als festers i no festers. Volem obrir a tot el públic la sala d’exposicions temporals i que tot el món sàpiga que la el Museu Fester posa a l’abast de tots la possibilitat d’exposar les seues creacions.

El museu és el que és per tots aquells que fins ara han dut fins ací aquestes instal·lacions en les bones condicions que les trobem. Tractarem de redescobrir-ho i actualitzar-ho en la mesura del possible, tenint en compte que l’espai és limitat. Volem que siga tot visible perquè hi ha part del patrimoni que està ocult.

També ens agradaria fer una digitalització els trajes. No sabem si seria possible recuperar fotografies dels capitans per davant i per darrere, però voldríem apostar per una pantalla tàctil on poder revisar, de manera ordenada, els distints anys.

  • Personalment, tenint en compte que eres una persona a qui li agrada fer art amb els aspectes de la festa, tens algun projecte en ment?

Hi ha projectes… A mi m’agrada i sempre estic calfant-me el cap. La maqueta del Castell de Festes va ser tot un èxit. Va ser una aposta conjunt: una creació meua, amb el suport de la Societat de Festers i d’Alberto Climent, Capità dels Mudéjares, i la distribució de la premsa. Van ser quasi 6000 els castells que ara estaran en les estanteries dels xiquets del poble.

Una de les pegues que tenim a Ontinyent és que les festes son fora del calendari escolar, i això dificulta la possibilitat d’acostar la festa als fills de famílies no festeres. Pot haver alguna idea més que tinga per objectiu acostar la festa, amb material didàctic, a les xiquetes i xiquets d’Ontinyent.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

7FansLike
1,989FollowersFollow
629FollowersFollow
964SubscribersSubscribe