14.4 C
Albaida
Dijous, abril 25, 2024
HomeOpinióL'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida: 25 anys fent comarca

L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida: 25 anys fent comarca

Resulta molt interessant parlar sobre aquelles qüestions que ajuden a visibilitzar la realitat de la comarca de la Vall d’Albaida.

Ara, l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida està commemorant el seu 25 aniversari i ens podríem preguntar: 25 anys en són molts o en són pocs?. No hi ha dubte que, per tractar-se d’una associació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi, difusió i investigació culturals, en són suficients i es mereixen la felicitació i enhorabona per la tasca realitzada.

Per a mi, és molt satisfactori, i fins i tot emocionant, poder referir-me a la xicoteta història de l’IEVA,  per una part com a soci que en sóc des del començament, però també com a president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida que vaig ser en el moment de la seua creació.

En 1990 ens vàrem reunir a l’Olleria una sèrie de persones interessades en l’estudi, reflexió i investigació sobre la realitat de la comarca. Hi havia diversitat entre les persones assistents, tant a nivell individual com social. També eren diverses les organitzacions socials, polítiques i sindicals que hi eren presents. Però hi va haver unanimitat en un objectiu: calia avançar en  la creació d’una entitat, d’un espai d’estudi, de reflexió i d’investigació sobre la història i la realitat de la Vall d’Albaida.

Des de la Mancomunitat, que encara estava en la seua etapa inicial, havíem llançat la idea de “Fer comarca” com a una necessitat, com a un objectiu per  aconseguir la cohesió comarcal. En aquells moments la realitat i el fet comarcal eren molt desconeguts per la ciutadania. Veníem d’una llarga temporada de dictadura on els fets diferencials i identitaris havien estat amagats i perseguits per a situar-nos en una dinàmica administrativa, social i política d’uniformisme centralista, on no hi havia cabuda per a les mancomunitats i les comarques. És per això que calia fer present i inculcar el sentiment de pertinença a una realitat social pròxima, calia que les persones que vivíem a la Vall d’Albaida ens reconeguérem com a veïns i veïnes d’un espai de convivència compartit.

Es va fer un intens treball en moviments socials i culturals, en partits polítics, sindicats, empresaris i entre el professorat dels distints nivells educatius, professorat que va ser, i ha sigut, un sector fonamental en la consecució de l’objectiu.

En aquell període inicial es van impulsar i posar en marxa moltes trobades comarcals: danses,  bandes de música, escoles i instituts, escoles de Persones Adultes, volta ciclista, corals, etc. Totes amb l’objectiu de prendre consciència del fet comarcal.

Per fi, en 1996, ja hi havia un col·lectiu de persones interessades en donar-li forma a un entitat aglutinadora de les tasques d’anàlisi, difusió de la cultura i de la investigació comarcal. Eren persones procedents de diversos pobles de la comarca, de la gran majoria. Era ja una necessitat a la qual calia donar-li una solució.

Després de vàries reunions, Emili Casanova, d’Agullent, Vicent Lluís Montés, d’Ontinyent i jo mateix, de Castelló de Rugat, que en aquell moment era el president de la Mancomunitat, vàrem estudiar les diverses opcions per a la redacció dels estatuts de l’entitat que denominàvem Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.

Hi havia sobre la taula tres opcions:

  1. Entitat dependent directament de la Mancomunitat.
  2. Entitat totalment privada.
  3. Entitat privada, però fortament recolzada per les institucions comarcals.

Ens vàrem inclinar per la tercera opció que havia d’estar ben vinculada a la Mancomunitat, a l’Ajuntament d’Ontinyent i a la Caixa d’Estalvis d’Ontinyent.

Els objectius de l’IEVA havien de ser, fonamentalment:

  • La vertebració comarcal.
  • La necessitat de pertànyer a un espai comú superior al municipi.
  • L’activitat permanent d’investigació i de reflexió sobre la comarca.
  • Optimitzar el talent de les persones ben formades de la Vall d’Albaida en política, economia, cultura, educació, etc.
  • Il·lusionar aquelles persones que, tot i ser de la comarca, treballen o viuen fora per tal d’implicar-les en els estudis i projectes comarcals.
  • La divulgació dels estudis i investigacions.

Ara, després de 25 anys, podem estar ben satisfets del camí recorregut. La comarca està present en la consciència de la majoria de les persones que hi vivim. S’han investigat, discutit, conegut i divulgats molts aspectes que conformen la nostra història i la identitat comarcal. Hui ens sentim orgullosos de la nostra pertinença comarcal i dels nostres valors culturals, socials i lingüístics.

Recorde el dia 8 de novembre de 1996 que, a Aielo de Malferit, vaig tindre l’honor d’inaugurar, com a president de la Mancomunitat, el Primer Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida. Una satisfacció que, 25 anys després, encara és més gran i profunda perquè ens podrem tornar a reunir, en el Vé Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, que tindrà lloc a Castelló de Rugat els pròxims dies 1 i 2 d’abril.

És per això que cal donar les gràcies i felicitar totes les persones que han participat en el funcionament i en les activitats de l’IEVA, especialment les presidentes i presidents, els membres de les diferents juntes directives, les associades i associats i les entitats i institucions que l’han recolzat.

El treball de l’IEVA és importantíssim i de gran valor per a la Vall d’Albaida. És el resultat d’un bon treball, d’un gran esforç i d’una generositat personal admirable.

Tan sols el coneixement de la realitat passada i present ens permetrà elaborar propostes de futur realistes i viables. Cal continuar i participar en les activitats i propostes d’estudis i iniciatives comarcals.

Venturós futur per a l’IEVA.

Continuem fent comarca, la Vall d’Albaida s’ho mereix.

Vicent Moreno va ser alcalde de Castelló de Rugat i president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe