El jutjat del Penal número 2 de València ha condemnat Juan José Beneyto, exalcalde d’Albaida, i a l’extinent d’alcalde, Roberto Sala, a dos anys de presó i i d’inhabilitació i a 10 mesos de multa a raó de 10 euros diaris per delicte societari de falsedat documental continuada pel conegut cas GESTIONA.
La Justícia ha condemnat a dos anys de presó i a 10 mesos de multa pel cas GESTIONA, un complex assumpte que afectà a la gestió de l’empresa municipal de serveis d’Albaida i que va provocar pràcticament la fallida econòmica del consistori.
Una gestió societària i econòmica que manté hipotecades les arques d’Albaida fins ara i que per fi s’ha resolt judicialment 11 anys després que l’equip de govern encapçalat per Compromís ho denunciara una vegada entraren a gestionar el consistori albaidí. L’empresa està liquidada i extingida.
En el juí, la Fiscalia va modificar la qualificació del delicte objecte d’acusació, passant a delicte continuat societari. Això rebaixa la pena i permet que els acusats no ingressen en presó.
El cas Gestiona
El cas GESTIONA de l’Ajuntament d’Albaida es refereix a una sèrie d’irregularitats administratives i financeres que han afectat el consistori a través de la Societat de Gestió Pública d’Albaida (GESTIONA), una empresa liquidada el 2021 per l’aleshores alcalde, Josep Antoni Albert.
La societat pública, propietat de l’Ajuntament i dedicada a la gestió urbanística, tenia un deute acumulat de 5 milions d’euros amassats durant els 8 anys de govern popular i que va agreujar molt la ja delicada situació financera del consistori i que provocarà que no es puga liquidar el mateix fins al final d’aquesta dècada, més de 20 anys després d’haver-se generat. El deute acumulat de l’Ajuntament d’Albaida arribà a ser de 19,5 milions d’euros.
Què van fer els acusats?
Segons aparéix a la sentència, l’exalcalde, Juan José Beneyto, fou president del consell d’Administració de GESTIONA entre 2006 i 2011.
En el 2010, Beneyto va comunicar que GESTIONA, tot i tindre un deute superior al 50 %, va decidir aprovar uns comptes falsos, donada la proximitat de les eleccions de 2011, davant la por de perdre-les.
Per això, no van comptabilitzar els vora 400.000 euros de pèrdues del Pla Urbanístic del polígon industrial Sandon, ni tampoc la previsió de pagament de 315.000 euros en impostos de la mateixa Societat. Ometent part dels comptes, van declarar beneficis que no eren certs.
Com que tampoc van presentar els números trimestrals ni en 2010 ni en 2011, van evitar que s’iniciara el procediment de concurs de la Societat.
Segons la sentència, pretenien falsejar els comptes davant la proximitat de les eleccions municipals de 2011, que no van guanyar per majoria absoluta.
En canviar de govern (hi hagué un pacte de govern entre les forces progressistes encapçalades per Compromís), la nova corporació va revisar i auditar l’empresa i va presentar tots els comptes reals, detectant les irregularitats i posant-ho en coneixement de la Justícia.