L’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida hem produït un altre documental, en aquesta ocasió un audiovisual sobre el moviment cooperativista a l’Olleria
L’espai comú. El cooperativisme de treball associat a l’Olleria és el resultat del treball de Noèlia Sanvíctor a partir del projecte premiat en el XIII Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida, convocat per la nostra entitat per a estimular els estudis sobre la nostra comarca.
La presentació d’aquesta nova producció de l’IEVA, realitzada per Anmorsígol i amb disseny gràfic de Natxo Sarvatxo, serà el 3 de novembre vinent, al Cinema Goya de l’Olleria (carrer del Batle, 28), a les 19.30 h.
En la producció del film hem tingut la col·laboració de Caixa Popular, l’Ajuntament de l’Olleria i la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Anys d’autogestió i autoorganització
El documental és una primera aproximació a una de les experiències cooperativistes més importants de la comarca i de tot el País Valencià, a partir del testimoni dels protagonistes mateixos. En un moment de crisi econòmica europea i de canvi polític i social als anys 1970, els treballadors de diferents sectors productius de l’Olleria van trobar en l’autogestió i l’organització cooperativista un bastió per defendre una altra manera de viure que, alhora, allargaria la vida d’un dels oficis més emblemàtics d’aquest poble: el del vidre artesanal.
El film es presenta a través d’entrevistes a dotze cooperativistes, tant operaris de diversos sectors productius com persones que han tingut càrrecs importants en l’àmbit organitzatiu o de gestió empresarial; i està estructurat en grans blocs:
-Una introducció de cada cooperativa on s’expliquen experiències concretes i particulars.
-Una reflexió comuna sobre el fet cooperatiu a l’Olleria, a partir de les experiències pròpies de cada sector o de cada cooperativa.
-Una valoració final sobre la decadència del cooperativisme, en clau de futur.
La investigació s’ha centrat en les cooperatives de treball associat, diferenciant-les de les d’altres característiques, com el cooperativisme agrícola. Una cooperativa de treball associat té per objecte proporcionar a socis i sòcies llocs de faena, mitjançant el seu esforç personal i
directe, a través de l’organització comuna de la producció de béns o serveis per a tercers. En aquest cas, s’insisteix especialment en les cooperatives que formaven part de la xarxa intercooperativista valenciana, el Grup Empresarial Cooperatiu Valencià, inspirat en l’exemple basc de Mondragón.
Els blocs temàtics van lligats, per a dotar-los d’un sentit global que conduïsca a una reflexió transversal, amb una contextualització històrica, tant dels inicis del cooperativisme com de la seua evolució fins al seu final: els últims anys de la dictadura franquista, els primers anys de la transició i, en un pla global, l’hegemonització del sistema econòmic neoliberal.