Els restaurants de la capital de La Vall d’Albaida, que preveien una temporada de Nadal fructuosa, han perdut vora 2.750 comensals amb les reserves que s’han cancel·lat per la ràpida propagació del virus
Des de l’inici de la pandèmia les noves variants del virus han anat sorgint, fent front a la mateixa malaltia i sobreposant-se unes a altres. L’última incorporació a les ja conegudes i temudes variacions és l’Ómicron. I la propagació d’aquesta preocupa a tots i a totes, ja que arriba en una data en la qual famílies i grups d’amics es reuneixen per a celebrar Nadal.
Les xifres a la Comunitat Valenciana preocupen. Ens trobem davant un augment de casos molt superior als del Nadal de 2020; quan les xifres més altes del mes de desembre s’apropaven als 3.500 contagis. Aquest any, el dissabte dia 18 de desembre, la Comunitat va arribar a registrar 9.648 positius nous.
A la capital de La Vall d’Albaida també han arribat els contagis. Ontinyent supera una incidència acumulada de 1.700 casos per 100.000 habitants i l’hostaleria local està trobant-se afectada durant la campanya de Nadal. Amb les cancel·lacions dels comensals, els restaurants de la ciutat estan perdent una part dels beneficis que tenien programats fa tan sols unes setmanes.
Hui en dia són poques les taules que es reserven i de les que no es cau almenys algun convidat. Durant aquest Nadal prop de 400 comensals han cancel·lat la seua reserva en el restaurant La Cuina; o fins i tot alguns establiments, com és el cas del Nou Tendur, han hagut que cancel·lar el sopar de Cap d’Any per haver vist com s’anul·laven més del 50% de les reserves programades.
Tot i que alguns restaurants, com és el cas del Mesón del Rey o d’Inaudit, han aconseguit omplir totes les places que els havien anul·lat; altres, en canvi, han optat per oferir menús per emportar durant aquestes dates per tal de no parar el ritme. I l’Aitana Restaurant o Casa Seguí són alguns dels establiments que han buscat l’alternativa a les cancel·lacions de les reserves amb el menjar per emportar.
És cert que un dels canvis que ha portat la pandèmia a la ciutat d’Ontinyent és la novetat de demanar menjar a domicili, i que fins fa un any era pràcticament desconeguda. Alguns establiments han apostat pel repartiment propi, però la gran majoria dels locals de la ciutat compten amb Dusmel per fer arribar els diferents tipus de cuines als clients. I en diferència als restaurants de la ciutat, aquesta plataforma d’entrega gastronòmica a domicili està notant que la tendència de comandes dels clients es manté com a les últimes setmanes.
L’hostaleria no pot prendre més mesures. El sector ha estat complint des de l’inici de la pandèmia totes les recomanacions, normes i pautes que els experts han anat imposant. Ja no poden fer res més i José Gómez, president de l’Associació d’Hostalers de la Vall d’Albaida i gerent del restaurant El Taulell, anima a la ciutadania a complir amb les mesures que marquen les autoritats per tal de frenar el ritme dels contagis.
Les restriccions que afecten l’hostaleria durant aquest Nadal no s’han modificat des de la implantació del passaport Covid, i a més, es manté el límit de comensals en 10 persones per taula. A diferència de l’any passat, que les reunions socials o familiars estaven limitades a sis persones i que es va imposar el toc de queda des de les 23:00 h; aquest 2021 semblava un any millor per al sector de la restauració si la incidència de la Covid no haguera crescut de manera exponencial.
La incidència acumulada d’Ontinyent, que ja supera els 1.700 casos per 100.000 habitants, està afectant la campanya de Nadal hostalera
A pesar dels contagis cal destacar que el nombre dels hospitalitzats és menor que el que ens trobàvem l’any passat. I encara que Ontinyent es troba en risc extrem i no es pot abaixar la guàrdia, les xifres de defuncions conviden, encara que no a l’alegria, almenys a l’esperança.
Fa unes setmanes, a Ontinyent van esdevenir dos festius que no s’havien produït encara des de l’any 2019. Amb tan sols dues setmanes de diferència, la Fira es va celebrar el cap de setmana del 20 de novembre i dintre de les festes de La Puríssima, el tradicional Bou en Corda els dies 4 i 5 de desembre. I caldria preguntar-se si una part dels contagis actuals es deuen a aquestes celebracions i si les conseqüències estan repercutint en la mateixa hostaleria local.
Però, quines són en realitat les conseqüències per a aquest sector? És cert que són impossibles de preveure a curt termini, però mentre no s’implanten noves restriccions, que és el que els hostalers volen evitar, la restauració no es veurà perjudicada, més enllà del problema de les anul·lacions de les reserves.
Hui dia no hi ha res cert, tan sols queda demanar prudència i que el conjunt de la societat siga conscient que amb la salut no es pot jugar. Però, si em permeten, els demanaria que perderen la por i que confien, com tanta falta fa en aquests temps la confiança, en què els restaurants de la ciutat són llocs segurs i que ningú més que els mateixos hostalers volen donar la major seguretat en les seues pròpies cases als seus clients i clientes.