L’Ajuntament d’Ontinyent, amb intenció de comprovar el grau de satisfacció de les persones usuàries del servei de transport urbà d’Ontinyent, ha decidit realitzar una enquesta a les veïnes i veïns que fa ús d’aquest mitjà de transport.
Amb els resultats obtinguts s’ha calculat una nota mitjana d’un 9 sobre 10, una xifra amb la qual es reflecteix la neteja, la freqüència, la manera de conduir o la puntualitat dels vehicles. Segons apunten des de l’Ajuntament, “aquesta excel·lent valoració ha vingut acompanyada d’un increment de l’ús d’un 240% en els últims huit anys, arribant als 245.000 passatgers”. A més, amb l’enquesta en qüestió s’ha descobert que cada autobús substitueix a una mitjana de 20 turismes. D’entre totes les persones enquestades, el 50% ha coincidit a dir que no cal cap millora per al servei actual.
Respecte de la municipalització del servei i la decisió d’haver-lo fet gratuït, explica Inma Ibáñez (regidora de Transport Públic i Educació Vial), aquesta acció ha fet possible “reduir el temps dels trajectes. Durant aquests dos anys de servei, el més destacable ha estat l’adquisició de dos nous autobusos amb una inversió de 365.000 euros, els quals han substituït els antics i s’han fet pensant en les característiques de la nostra ciutat i adaptats a les persones amb mobilitat reduïda”.
Des de la regidoria de Sostenibilitat, Sayo Gandia ha destacat que “hem incrementat el nombre de persones usuàries i, a més, hem diversificat el tipus de persones que utilitzen aquest servei públic. A més, la compra dels dos autobusos permet una reducció de més de 10 tones d’emissions de CO2. Fem una valoració mediambiental molt positiva i considerem que aquesta és una aposta molt important que se suma a altres com ara els anells ciclopeatonals o el sistema de préstec de bicicletes elèctriques”.
Natàlia Enguix, responsable de l’àrea d’igualtat i govern obert, ha explicat que “l’objectiu que nosaltres teníem a l’hora de posar en marxa aquest servei era incrementar el nombre de personer que en feren ús, però també té un caràcter social. El transport públic gratuït ha generat igualtat i integració en la nostra ciutat. L’autobús ha donat l’oportunitat a les persones amb menys recursos de menejar-se per la ciutat de manera còmoda i amb llibertat”.
Enguix ha volgut destacar també la vessant més feminista d’aquesta acció, detallant que “el 70% de les persones que utilitzen el servei són dones. L’enquesta que hem realitzat ens ha constatat que la major part de persones usuàries no tenen altre mitjà de transport, i el 80% d’aquesta gent són dones”.
Finalment, Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, matisava que “quan fa dos anys parlàvem de si s’havia de municipalitzar o no el servei, no estàvem parlant del cost del servei per a les arques municipals, estàvem parlant de si realment aconseguíem que el servei pagara la pena per al conjunt de la ciutadania. A cap i a la fi, un servei públic és més o menys car d’acord amb el conjunt de ciutadanes i ciutadans que l’utilitzen”.