22.3 C
Albaida
Dijous, abril 17, 2025
HomeCulturaLes Dones Artistes Rurals de la Vall d'Albaida presenten una exposició col·lectiva

Les Dones Artistes Rurals de la Vall d’Albaida presenten una exposició col·lectiva

Es van conéixer al Projecte DAR i, a partir d’ahí, han decidit crear un col·lectiu que comença a prendre forma amb la mostra que s’inaugura aquest 15 de desembre al Museu Fester d’Ontinyent

La Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana van impulsar a principis de 2023 el Projecte DAR (Dones Artistes Rurals). Es tractava d’una iniciativa que pretenia fomentar i ajudar a 12 dones artistes de la comarca. Ara, elles prenen el timó de les seues carreres professionals, i s’han unit per presentar la seua primera exposició col·lectiva.

La presentació serà aquest divendres 15 de desembre a les 20 h al Museu Fester d’Ontinyent. A més, les obres estaran disponibles per ser visitades fins el 12 de gener de 2024. Cal destacar que de les 12 dones seleccionades al Projecte de Dones Artistes Rurals, han sigut 9 les que participen en aquesta exposició col·lectiva, tot i que s’espera que finalment totes vagen unint-se.

A partir del Projecte DAR apareixen una sèrie de sinergies que generen la conformació d’aquest col·lectiu de dones. Tot i que encara no són un col·lectiu de forma legal, tenen intenció de fer-ho en un futur. Per això, per començar a fer camí, cadascuna exposa la seua obra.

D’altra banda, el tema de l’exposició són elles mateixes, a més de la dona, la cultura, la identitat, la terra o l’espai. Una mostra al Museu Fester que és molt important per visibilitzar la dona, la qual fa 34 anys ix a les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent. El Projecte de Dones Artistes Rurals pren forma.

Inma López (L’Olleria)

La seua obra, propera a la il·lustració, treballa els volums arquitectònics desordenats, caòtics, arrítmics, propers a les construccions rurals. Les seues composicions mostren ambients, terrenys, paisatges i personatges vinculats al poble, un poble que bé podria ser, qualsevol dels de la Vall d’Albaida.

Nati Soriano (Ontinyent)

Artista multidisciplinària, emmarca l’obra dins del feminisme, la memòria històrica i la naturalesa. En el seu procés creatiu recull i utilitza fragments, peces que construeixen diversos universos. En aquest cas, el poder de la dona que carrega amb la condemna de ser àngel de la llar, la mare amb tota la força creadora.

Carolina Otero (Ontinyent)

Artista visual, i compromesa amb temes d’igualtat, presenta una instal·lació artística on la pintura es relaciona amb objectes vinculats a la dona. En aquests objectes es relacionen conceptes d’identitat, territori, temps i presència.

Celia Valls (Ontinyent)

Artista multidisciplinària, presenta tres litografies. Aposta per la sensibilitat dels traços i els matisos del dibuix. El seu discurs transita en la part emocional, la memòria dels records i de les vivències quotidianes. Treballant la cerca del silenci i la soledat a través de la naturalesa.

Amparo Pinter (Agullent)

L’eix conductor de la seua producció artística és la dona, especialment el retrat, abordat amb diferents matisos i particularitats. El llapis i el collage sobre paper, l’acrílic i oli sobre tela o fusta, són les tècniques utilitzades. També realitza gravats en diverses tècniques, desenvolupant especialment els monotips. La seua obra evoluciona amb la investigació i el desenvolupament del collage digital i la fotografia, una altra de les seues grans passions.

Lia Vidal, és el nom artístic de Noelia (Aielo de Malferit)

Artista plàstica, investiga sobre l’ús dels materials i com li parlen d’una manera metafòrica. El seu univers creatiu parla de dolor, de la paraula no dirà, de la soledat i el maltractament. Qüestions que la duen a entrar en els camins de la vulnerabilitat de l’ésser humà.

Georgina Mollà (Ontinyent)

La fotografia documental és el gènere que més la defineix, ja que li proporciona una major consciència estètica i narrativa, no obstant això, també s’ha especialitzat en fotogravat i en diversos processos pictorialistes com la goma bicromatada o la cianotípia. L’apropament de l’entorn rural on s’ha criat i on viu actualment, junt amb la curiositat, li ha impulsat a conéixer més profundament les tradicions i la cultura del nostre territori que li serveix d’inspiració per a la seua producció artística.

Lluci Juan (Aielo de Malferit)

Artista visual multidisciplinària. “Cultura?” recull el registre i materials de l’acció realitzada el 26 de maig de 2023, últim dia de la campanya electoral municipal d’aquesta legislatura. Aquesta obra s’emmarca en l’anàlisi del sistema cultural, un dels temes més recurrents de l’artista junt amb el gènere i la perifèria. Formalitza les seus obres de maneres molt diferents, des de les tècniques tradicionals de les belles arts fins a processos participatius i performatius, posant l’atenció en les característiques conceptuals, processuals i relacionals.

Lucía Peiró (Benigànim)

Artista interdisciplinar i d’acció. El seu treball s’ha presentat en diferents Festivals Internacionals de performance i acció, Museus i Centres Culturals tant d’Espanya com de França, Alemanya, Finlàndia, Suècia, EUA, Argentina o Canadà. El seu treball explora la capacitat de l’acció i del seu procés creatiu. Els treballs gràfics que s’exposen ací pertanyen al projecte El contenciós abandonament de la dolçor, un projecte on s’esbrina la voluntat, capacitat i vinculació del concepte de l’amor en relació al fet de ser dona.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

7FansLike
1,989FollowersFollow
629FollowersFollow
964SubscribersSubscribe