Les xarxes socials s’han convertit des de fa anys en una part de les nostres vides. La societat continua transformant-se, i això afecta a tots els àmbits de la vida. I, com no podia ser d’altra manera, ho fa fet també amb la política.
Les noves tecnologies han transformat la nostra manera de viure, actuar i pensar. Pareix que si no estàs a les xarxes socials no existeixes per al món. I tot això s’ha traslladat a l’àmbit polític. Precisament, a la Vall d’Albaida, una comarca amb 34 municipis, on la majoria no superen els 2.000 habitants, això encara no ha arribat als pobles més xicotets.
En canvi, als municipis més grans, les xarxes socials ja s’han convertit en una part fonamental de fer política, d’arribar a la gent. Cada vegada menys veiem als polítics fent campanya al carrer, o repartint fullets pels barris veïnals. Ara l’estil és diferent. A les últimes setmanes hem vist com representants de Compromís, Ens Uneix o Partit Popular utilitzen cada vegada més els reels.
La nova forma de fer política ha arribat. Els ciutadans no miren les hores i hores dels plens municipals i, malauradament, cada vegada es lligen menys els mitjans de comunicació escrits. La nova política són els vídeos i els formats audiovisuals. Són, especialment, els reels.
Els reels, eixos vídeos curts i en vertical que tenen tanta facilitat a les xarxes socials per fer-se virals, principalment a Instagram. La nova era de la comunicació ens ha fet que cada vegada tot siga més xicotet i més curt.
Equiparant a la frase futbolística, la bola la volem ‘cortita y al pié’. Volem que ens ho donen tot mastegat, per perdre el mínim temps possible de les nostres vides frenètiques. I la política no es queda enrere. Els reels aporten una visió més propera i personal dels polítics.
I funciona? Jo diria que sí. Tan sols hem de mirar els últims resultats electorals a l’Ajuntament d’Ontinyent. Els tres partits que han utilitzat aquest format, són els que més representació política van obtenir.
Però, tot això no es queda ahí. Pot haver alguna cosa més moderna encara? Es veu que sí. Tenim un exemple a la Vall d’Albaida. La líder del Partit Popular a Aielo de Malferit, Luci Bataller, ja ho utilitza a TikTok. Sí, TikTok, eixa plataforma on pareix que tan sols els joves tenen cabuda.
Doncs poc a poc això està canviant, i la transformació ha arribat. Els partits polítics innoven i es reinventen. Arribar a la gent cada dia és més fàcil i és més difícil. La sobreinformació està a la carta del dia, i a Ontinyent i la Vall d’Albaida passa el mateix.