Sota el nom “La Taula”, mentoritza i forma al llarg d’un any a 3 alumnes de l’EASD i el Campus d’Alcoi de la UPV mitjançant casos reals.
La Taula es converteix en la primera cooperativa d’emprenedoria valenciana, la qual està formada per dues empreses vinculades al món del branding: Brantz (d’Alcoi) i Zetáceo (de Carrícola); dirigides per Pepe Valiente i Carlos Guerrero, respectivament.
La història de la seua fundació està relacionada amb la recent actualització de la llei de cooperatives, gràcies a la qual naix aquesta nova figura: la cooperativa d’emprenedoria. No obstant això, abans de continuar, caldria explicar en què consisteix.
La cooperativa d’emprenedoria és una mena de laboratori o camp de proves en el qual, al llarg d’un any, estudiants o titulats en màrqueting, disseny o publicitat, desenvolupen els seus projectes sota la mentorització i l’ajut de professionals amb l’objectiu que, quan finalitze aquest període, puguen accedir en millors condicions al món laboral.
La Taula, enguany (el seu primer any de funcionament), mentoritza 2 alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) d’Alcoi i 1 del Grau d’Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV); els quals, a més a més, també són socis de la cooperativa.
Tal com ens ha contat Carlos Guerrero, aquesta iniciativa naix arran de l’èxit dels de dos tallers participatius en els quals, vora 15-20 alumnes, treballaven al llarg de dos dies (molt intensos, això sí) diferents casos pràctics que arribaven a l’empresa.
No obstant això, “volíem anar més enllà” i creien que la millor manera era amb la creació d’aquesta cooperativa. L’objectiu principal, per tant, és que els joves s’adonen que, amb ajuda professional, poden dur a terme projectes d’alt nivell i, sobretot, realistes.
A més a més, cal no oblidar el fet que amb aquesta iniciativa estan evitant la fugida de talent de les nostres comarques. Guerrero ens assegura que aquest sector es concentra majoritàriament en les grans ciutats, però això ni significa que en les nostres localitats no hi haja eixides professionals. De fet, la seua empresa, Zetáceo, és d’un poble en risc de despoblament. D’altra banda, Guerrero ens explica que, si les empreses de les nostres comarques són capaces de retindre aquest talent jove, seran molt més competents i, per tant, podran oferir millors serveis i competir amb les empreses de les grans ciutats.