10.4 C
Albaida
Dijous, abril 18, 2024
HomeVall d´AlbaidaAielo de MalferitL. Espulgues: "La fotovoltaica de Cairent no és únicament un aspecte estètic,...

L. Espulgues: “La fotovoltaica de Cairent no és únicament un aspecte estètic, posa en perill la fauna i la vegetació del nostre poble”

El paratge de Cairent és un dels espais més emblemàtics del terme d’Aielo de Malferit. Des de fa uns mesos, part de la serra del municipi ha estat un espai d’interés per a dur a terme la instal·lació d’una planta fotovoltaica, una notícia que va alertar les veïnes i veïns i va suposar la creació de la plataforma Salvem Cairent.

Lidia Espulgues, membre de l’Associació per a la Defensa del territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit ens explica quina va ser la reacció del poble en assabentar-se de l’existència del projecte de la planta fotovoltaica.

Quan va nàixer l’Associació per a la Defensa del territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit?

Aquesta associació es va consolidar després de crear la plataforma Salvem Cairent per a poder formalitzar les peticions de cara a l’Ajuntament i altres institucions.

Quan comença a mobilitzar-se el poble davant aquesta intenció de crear una planta de plaques solars?

Pensem que l’Ajuntament coneix aquestes intencions des d’un any abans d’enterar-se nosaltres, perquè la compatibilitat es va atorgar en 2020. Nosaltres s’enterem aquest últim estiu, al voltant de maig o juny. Alguns veïns de la zona s’assabenten per l’alcalde i altres per la publicació d’un mitjà de comunicació.

Quina va ser la reacció del poble en conéixer la situació?

La recció del poble ens va sorprendre. A finals de juny vam fer una marxa en la qual va participar moltíssima gent. Després d’aquesta caminata vam recollir moltes firmes, però, amb el temps, sembla que la gent s’oblida.

Més avant, en un plenari de l’Ajuntament van paralitzar, de forma cautelar, que es pogueren posar plaques. Aquesta mesura té un període de dos anys i ara l’Ajuntament està treballant en una modificació del Pla general (on sí que es permet la instal·lació de fotovoltaiques). Esperem que en poc temps ens citen per a explicar-nos què és el que ha canviat.

El problema ací és que tot el terreny afectat és una única propietat. A diferència d’Albaida, on l’empresa ha de comprar les terres a diferents particulars, ací únicament han d’aconseguir una venda. Amb l’acceptació del propietari l’empresa ha anat avançant i ara està en la fase de presentació d’al·legacions.

El 13 de desembre, una publicació al Diari Oficial de la Generalitat valenciana obria el termini d’al·legacions. Quines possibilitats ofereixen aquests al·legats?

Després que l’empresa presentara el projecte s’obri un període per a que entitats i particulars presenten les al·legacions que consideren. Aquestes al·legacions es presenten en la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i en total s’han recollit al voltant de 800, 600 d’Aielo de Malferit i unes 200 de Montesa. Ara imaginem que hauran de contestar-nos a totes aquelles persones que hem presentat al·legacions.

Pel que fa a les associacions que han presentat al·legacions estan, entre d’altres, l’Associació Veïnal, l’Associació de Caçadors i la mateixa Associació per a la Defensa del territori i Medi Ambient d’Aielo de Malferit. A més nosaltres també hem al·legat de manera individual perquè considerem que ja no és únicament un aspecte estètic, sinó que perilla la fauna i la vegetació del nostre poble.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe