15.5 C
Albaida
Divendres, març 29, 2024
HomeFestesJosé Antonio Calatayud: “No podem deixar que confraries amb 200 anys d’història...

José Antonio Calatayud: “No podem deixar que confraries amb 200 anys d’història estiguen buides”

José Antonio Calatayud, president de la Junta de Germandats i Confraries d’Ontinyent, repassa la situació de la Setmana Santa a la localitat i explica el canvi de recorregut de la processó del Divendres Sant

José Antonio Calatayud Conejero (1960, Ontinyent) forma part de la Junta de Germandats i Confraries des de fa 37 anys. Primer va ser vocal, després vicepresident, i actualment i des de fa 14 anys és el president. Tot i que ha deixat clar que la seua presidència acaba en setembre i no renovarà el càrrec, de segur continuarà treballant per a fer gran aquesta festa.

Tot i que va desfilar durant uns anys com Arquer i Creuat, el que en realitat l’ompli és la Setmana Santa. Forma part de La Dolorosa des de 1985, quan amb el seu amic Enric Tortosa, i actual vicepresident, es van fer càrrec de la confraria. Tal va ser l’empeny que van posar, que van aconseguir fer-la créixer i passar de ser huit amics, a tindre 42 components.

“La gent no coneix bé el que són les confraries”

Aquest any es viurà la primera Setmana Santa amb el reconeixement de festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana. Com reben la notícia les Germandats i Confraries d’Ontinyent?

Parlem del patrimoni de la ciutat d’Ontinyent i de la seua història. Estem contents que es reconega la Setmana Santa del poble, però cal treballar molt encara per a seguir avançant. Aquest reconeixement es demana des de dins, i ho vam sol·licitar per intentar que no anara a menys aquesta festivitat, ja que és, amb el Corpus, la festa més antiga del poble, amb la confraria de L’Ecce Homo, que ja existia vora l’any 1400.

Com bé diu, és la festivitat més antiga del poble, però en realitat compta amb molta menys participació que altres festes com puguen ser Els Moros i Cristians. Creu que les dates en les quals se celebra, la gent les aprofita i se’n va fora o estem davant una espècie de crisis de fe?

La participació de la Setmana Santa va per èpoques. Tinc 61 anys i he viscut la Pasqua dels anys seixanta vivint al Carrer Major, quan era una festa d’oficis en la que participava molta gent i es repartien en funció de la feina que tenien; hi havia llauradors, obrers, fusters i carnissers, entre d’altres.

En aquell temps, totes les fàbriques i les empreses del poble repartien entre els seus treballadors ciris i caramels per a participar en la processó; i és quan arriba la democràcia quan es funden les confraries i comença a créixer aquesta festa.

Però hui en dia, arrosseguem un auge de baixà. I cada any els motius són diferents; a vegades plou molt i altres, no hi ha suficients bandes. Però jo no atribuiria la poca participació en fet que siga una festa d’Església, perquè totes les festes que tenim al poble passen per l’Església.

Com ha afectat la pandèmia a la Setmana Santa? Ha augmentat o ha disminuït el nombre de components?

S’ha mantés. Un dels motius és que no tenim una festa en la qual cal gastar-se 700 euros, ja que un vestit de Setmana Santa pot costar-te vora 80 euros. Inclús hi ha confraries que tan sols paguen 10 euros o 15 euros a l’any, tot i que voluntàriament venen la seua loteria amb la qual financen la música o els sopars que fan. Però, en general, la gent no coneix bé el que són les confraries a Ontinyent.

Tot indica que aquest any les imatges tornaran a eixir al carrer en processó. Com creu que reaccionarà la gent després de tres anys sense viure la Setmana Santa?

La gent ja està preparant-se. En la meua confraria, per exemple, hem restaurat la imatge. Ens hem gastat quasi 4.000 euros per a què la Mare de Déu visite bonica el carrer perquè ha estat tres anys tancada i en Sant Miquel, on descansa, hi ha molta humitat.

I respecte al públic, crec que respondrà bé. A més, l’economia hui en dia no està per a anar-se’n molt lluny; i com a novetat, volem canviar la processó, que pensem que atraurà més gent.

Aquest any es planteja un problema amb les obres de remodelació de Sant Antoni. Quines són les alternatives que s’han plantejat?

Ahir vam tindre una reunió amb l’Ajuntament i s’ha decidit canviar l’itinerari de la processó del Sant Enterro, que és Divendres Sant. L’itinerari de sempre eren 1400 metres i ara es recorreran 1800; serà un poc més llarga, però no es notarà molt.

No serà molt diferent del que hi havia, però la processó passarà per l’avinguda Almaig, i d’ahí al carrer Dos de Maig en sentit contrari als cotxes fins a arribar a l’altura de l’Hotel Kazar. Continuarà pel carrer Sant Josep, pujarà La Morereta i entrarà fins al Carrer Aurora. Tot seguit, baixarà altra vegada pel carrer Sant Antoni i arribarà al Barranquet. Aplegat el punt, baixarà Sant Jaume fins a la plaça de l’Ajuntament.

Recorregut de la processó del Divendres Sant a Ontinyent

És per a aquest any o definitivament?

Realitzarem un estudi enguany i si la gent decideix que es quede aquest itinerari, el deixarem. Però fins que no opinen no podem decidir.

L’any passat va ser beneïda l’última imatge que vau incorporar, la del Crist de la Pau entrant en Jerusalem. Heu aconseguit trobar un grup de gent que es faça càrrec de traure-la en processó el Diumenge de Rams?

“La Burreta” no és de la Junta de confraries, pertany a la parròquia de Sant Rafel i com fa poc han canviat de retor, hi ha hagut uns canvis.

Actualment la figura està en Jaén i li estan rectificant la grandària perquè era massa gran. Tenim planejat anar a per la imatge la setmana de festes de Moros i Cristians i ja de cara a l’any que ve veurem què passa, perquè com dic, no és decisió de la Junta.

Porteu idea de crear alguna nova confraria?

Si no s’anima la gent, cal omplir el que tenim. Hi ha confraries que tan sols tenen 15 components i ens agradaria omplir-les abans de fer-ne de noves. No podem deixar que confraries amb 100 ó 200 anys d’història com són La Soledat, La Dolorosa o El Sant Sepulcre estiguen buides.

I perilla alguna ara mateix?

Perillar per a desaparéixer no, però que tinguen poquets components, sí.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe