22.5 C
Albaida
Divendres, agost 19, 2022
HomeSocietatHugo Pla: "A la Vall d'Albaida no tenim cap referent LGTB, sembla...

Hugo Pla: “A la Vall d’Albaida no tenim cap referent LGTB, sembla que no existim”

El coportaveu de la nova associació La Vall Diversa ens conta quina és la situació del col·lectiu a la comarca abans del primer orgull a la Vall d’Albaida que se celebrarà a Benigànim

Hui, 28 de juny, es celebra el Dia Internacional de l’Orgull LGTB. Una cita que commemora els disturbis d’Stonewall de 1969, per defensar les lliures orientacions sexuals i identitats de gènere, i per visibilitzar la seua presència en la societat. A la Vall d’Albaida, mai hi ha hagut cap associació ni institució que defensara realment els drets d’aquest col·lectiu. Per això, fa a penes una setmana es va crear La Vall Diversa, la primera associació LGTBI+ de comarca.

Nosaltres hem parlat amb Hugo Pla, coportaveu d’aquesta associació junt amb Ricard García (president) i José Torró (vicepresident). Aquests conformen la junta provisional, ja que després de la presentació, que tindrà lloc aquest divendres 1 de juliol a Benigànim, es realitzarà un congrés per a la renovació d’aquesta. A la nostra comarca hi havia un buit que s’havia d’omplir. Ara, per fi, les persones LGTBI+ ja tenen un referent per defendre la seua sexualitat lliurement a la Vall d’Albaida.

Com i per què naix La Vall Diversa?

Sorgeix una necessitat de que a la Vall d’Albaida no tenim cap referent LGTB de cap tipus, ni associacions ni persones importants, sembla que no existim. Es repeteix un patró, parlant amb gent de diverses edats, de que a les escoles continua havent assetjament. La gent discrimina o et mira mal pel carrer, i és un tema que ningú aborda perquè ningú ha alçat la veu.

De qui naix aquesta iniciativa?

Naix d’una reunió o xarrada que es va fer amb Lamda (col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar) fa un any. Vam començar a parlar, i Ricard i jo ho vam començar a moure-ho tot. Ara farà uns mesos, amb un altre company de Benigànim, vam fer un grup i vam començar a menejar-ho fins que vam presentar els papers fa 4 dies.

Quines activitats fareu el divendres?

Hem convidat a tots els regidors, associacions i ajuntaments de la comarca. L’Ajuntament de Benigànim ha organitzat totes les activitats. A les 18 h serà la presentació oficial de l’associació, i després tenim una manifestació o una desfilada fins a la Plaça de l’Ajuntament, i allí es llegiran els manifests de l’orgull d’enguany.

A les 20:30 es fa l’espectacle ‘Riures fora de l’armari’. A més, pel matí estarem al mercat municipal repartint banderes LGTBI a tot el que vinga. De moment ens ha confirmat l’alcaldessa, la responsable d’igualtat i els regidors de Benigànim. Supose i espere que vinguen regidors de tota la comarca.

Per què penses que no hi havia abans una associació com aquesta a la comarca?

S’havia intentat moltes vegades, però el problema és que la gent no s’havia motivat per a fer-la, o pensava que la gent no volia participar. Però, nosaltres en menys d’una setmana de vida hem multiplicat per 7 o per 8 la gent que teníem al grup, i els seguidors d’Instagram. Ara fa una setmana que tenim el perfil, i tenim més de 100 seguidors. Quasi tots són gent de la comarca, i hi ha ganes.

L’acollida està sent bona, amb quantes persones compteu ja en l’associació?

Ara mateixa som 16 persones, però qualsevol que vulga unir-se ens pot parlar per Instagram, Twitter o Facebook. Som una associació assembleària i qualsevol està benvingut per a vindre, siga del col·lectiu o no.

Quina penses que és la situació de les persones LGTB a la Vall d’Albaida?

Pense que el problema de la Vall d’Albaida és més de la societat en si. Molta gent, per diverses raons, per por a la família o per por al què diran, quan està a València és una persona totalment lliure que es vesteix d’una manera i que va amb la seua parella agafada de la mà. Però, quan ve a la comarca vesteix totalment diferent, si pot no porta a la parella, i si la porta no van agafats de la mà. Passen eixes coses, i això té algun motiu. No sé cert quin és perquè jo tampoc m’he amagat mai, però sí que és veritat que molta gent ho fa i jo crec que un dels problemes és que es pensen que ací no hi ha gent LGTBI, i sí que hi ha, i molta, i hem d’expressar-se tal com som, no tenim res que amagar.

Molta gent es pensa que ací no hi ha gent LGTBI, i sí que hi ha, i molta. hem d’expressar-se tal com som

Vos han donat suport des de les institucions i alcaldies de la Vall d’Albaida?

De moment hem parlat en poques alcaldies. Hui més que ahir, perquè hui hem fet ruta per la comarca per a penjar cartells i hem passat per El Palomar, la Pobla del Duc, Agullent, Ontinyent i per la Mancomunitat. La veritat és que tots han sigut súper-amables. En Benigànim hi ha hagut un suport brutal des del primer moment per part de l’equip de govern, que ens han ajudat en tot moment, inclús en diners per poder organitzar millor el primer orgull.

De fet, en la Mancomunitat ens han dit una cosa només entrar que ens ha animat: “Ja era hora que vinguéreu”, diguent que feia falta. M’ha agradat molt que em digueren això perquè jo sé que fa falta, però no sé si la resta de gent de la comarca és conscient de que feia falta, i m’he adonat que sí. Era un buit. Totes les comarques del voltant, siguen més grans o més menudes, tenen una associació LGTB a nivell comarcal, i la Vall d’Albaida no hi tenia.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

3,376FansLike
584FollowersFollow
421FollowersFollow
338SubscribersSubscribe