22.9 C
Albaida
Dimarts, maig 28, 2024
HomeSocietatG. Soler: “El tir amb arc pot ser entés com una pràctica...

G. Soler: “El tir amb arc pot ser entés com una pràctica de meditació o un esport carregat de tensió”

L’any 2013, Gerard Soler i un grup d’amics interessats per l’arqueria van decidir reprendre una activitat que havia cessat a Ontinyent amb la dissolució del club Ontiarc. Així va nàixer l’actual Club de Tir amb Arc d’Ontinyent. Hui xarrem amb Soler, el seu president, per a conéixer un poc més sobre aquest esport cada vegada més practicat a la capital de la Vall d’Albaida.

Hola, Gerard! Pots contar-nos com vas començar en aquest món del tir amb arc?

Doncs ací a Ontinyent hi havia un club, farà ara uns vint-i-cinc anys, que es deia Ontiarc. Buscant una activitat per a fer en estiu em vaig apuntar i les quatre classes que vaig fer van ser suficient per a despertar-me el cuquet de l’arqueria.

Per qüestions d’estudis i feina vaig estar en Barcelona i allí em vaig apuntar al camp de tir de Montjuic. Ahí vaig fer el curs d’iniciació i ja em vaig traure la llicència. Després, quan vaig tornar cap al poble vaig buscar l’Ontiarc per a seguir tirant, però ja s’havia dissolt. Volia seguir amb l’arc i ja no hi havia club, però no em vaig resignar i vaig convéncer un grup d’amics per a muntar un nou club.

Després de redactar els estatuts vam contactar amb la federació i ens vam posar amb la feina de fer un club des de zero. Estaríem parlant del 2013 aproximadament, però vam tardar un poc en començar perquè havíem de buscar un lloc on poder tirar. En 2016 ja ens van deixar el frontó del Poliesportiui vam participar en el primer mercat medieval. Açò ens va donar visibilitat i ja vam començar a rodar.

Com has viscut l’evolució del club des dels seus inicis?

En l’arqueria hem de tindre en compte la dificultat davant altres esports, ja que la nostra dificultat és legislativa. Estem fent esport amb una arma i abans de poder tirar en el frontó del Poliesportiu no podíem pràcticament entrenar. Per a tirar, el lloc ha de passar una inspecció de la Guàrdia Civil i de la Federació de Tir amb Arc.

Amb els anys hem tingut la sort de poder tindre aquest espai l’antic frontó del Poliesportiu Municipal ubicat a la part dels camps de futbet, hem anat habilitant la zona i, per fi, hem pogut fins i tot portar una competició a Ontinyent. Volíem fer eixe pas endavant relacionat amb la col·laboració de Federació.

En un primer moment teníem dificultat per a entrenar. Ara, després d’uns anys, hem aconseguit acreditar la seguretat del pavelló i portar competicions a la ciutat.

Mentre estem xarrant, veiem que estan entrenant xiquets, homes i dones. Com definiries el tir amb arc? És un esport que pot adaptar-se a qualsevol condició física?

El tir amb arc és un esport de precisió. Tots tenim un mateix concepte: tens un arc, fletxes i una diana. El millor de tot és que és una activitat adaptable al cent per cent, tant pel que fa a l’edat com al sexe o a la condició física. Junt amb el bàsquet, el tir amb arc és dels primers esports paralímpics. Poden tirar fins i tot persones sense mans i invidents.

Que podem trobar en la pràctica del tir amb arc que no trobem en altres esports?

Les maneres d’entendre el tir en arc poden ser molt diferents. Pot ser una mena de meditació on deixar la ment en blanc i fer que la memòria muscular d’hores i hores de pràctica guien el tir o pot ser una acció on poses tota la tensió tractant de dominar l’arc. Tant una com l’altra es perfecciona a base de pràctica.

Pensant en l’organització de noves competicions, quins són els plans de futur del Club de Tir amb Arc d’Ontinyent?

Enguany voldríem haver fet un Campionat Autonòmic, però no podiem perquè cada any s’ha de fer en una província diferent i l’any passat es va celebrar en un poble de València. És per això que vam decidir organitzar el Campionat Provincial. Al ser la primera competició que organitzàvem ens va servir per a agafar pràctica i veure que som capaços de traure-ho avant.

Ara, la meua idea és fer una tirada de lliga a finals d’any. Ara que han augmentat el nombre de tirades de la Lliga de Tir amb Arc de la Comunitat Valenciana demanarem formar part del calendari per a la temporada de sala, que va d’octubre a desembre.

A banda de la tirada de lliga, pensant en l’any que ve, ens agradaria portar un Campionat Autonòmic, ja que es compliran les condicions. Aquest funcionarà com el provincial que ja hem organitzat, però ens permetria comptar amb arquers de les tres províncies.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe