17.3 C
Albaida
Dimarts, octubre 4, 2022
HomeFestesFanny Donat: "Podem estar orgullosos d'haver creat una marca que la gent...

Fanny Donat: “Podem estar orgullosos d’haver creat una marca que la gent la respecta moltíssim”

Si parlem de festa, ball i espectacle ràpidament se’ns ve a la ment Ballet Òpera. Ara que ja venen els Moros i Cristians d’Ontinyent, hem parlat amb la seua directora, Fanny Donat, sobre les experiències que han viscut als últims temps, el que vorem a les Festes de la capital de la Vall d’Albaida i els reptes que té Ballet Òpera de cara al futur.

Pregunta: Com heu passat l’època de la pandèmia?

Resposta: Tots sabeu que el món de la festa ha estat molt minvat, i sí que va ser molt dur perquè han sigut dos anys que no hem fet res de res. Però, a banda també han sigut dos anys de tranquil·litat. El Ballet d’Òpera porta una activitat impressionant. No acabem mai perquè empalmem festes, cavalcades, Moros i Cristians, desfilades, València, Castelló… Totes les festes que puguen estar nosaltres estem ahí participant. Aleshores, van ser dos anys que vam frenar, i et dona per a pensar que hi ha vacances, que la gent ha de parar de treballar en algun moment. En aquest món no t’adones i arriba un moment que t’angoixes perquè és molta feina en poquet temps. Eixos dos anys van ser d’incertesa, de no saber quan anàvem a començar. Al final sí que vam poder eixir a la cavalcada d’aquest any. Nosaltres estarem en la festa sempre que estiga.

P: Com heu viscut la tornada?

R: Ho vivim amb molta il·lusió. Projectes que tenies 3 anys preparats, almenys traure’ls al carrer perquè la gent ho gaudisca. Tornar eixa confiança que ens han donat i dir: “Ahí teniu tota eixa feina que hem fet durant aquests anys”. El que hem notat és que va tot més alentit, en tots els aspectes (vestuari, elements, etc.). Aquest primer any a la gent li ha costat començar. Hi ha elements que encara no els tenim i portem dos anys i mig darrere d’ells. Alhora estarà tot a punt, això ho tenim clar.

P: Ara que venen les festes d’Ontinyent, què ens teniu preparats?

R: Anem a participar en les dues Capitanies, Llauradors i Mudéjares, i en l’Ambaixada Mora, que són els Omeyes. Això en el ballet professional. En l’amateur portem els Omeyes i els Mudéjares, i en la Capitania Infantil els Llauradors i Omeyes. La quantitat de vestuari, complements i elements és molt gran, però s’hem ficat tots les piles. Del ballet amateur ixen 84 ballarines, a les quals m’agradaria ressaltar el valor que tenen. Elles no són ballarines professionals, però els agrada tant la festa que venen, assagen quatre mesos, i volen participar de les festes d’Ontinyent tot i que no tinguen carnet de fester.

Regalen la seua faena i el seu vestuari perquè els càrrecs tinguen més presència. Vull donar a elles el valor, igual que li’l done a les comparses per permetre’ns que eixim. Sense ells no tindríem la possibilitat de ballar i preparar els muntatges. És gràcies a ells que ens donen l’oportunitat de preparar i desenvolupar tota eixa imaginació i fantasia que tenim, i fer una entrada que hui en dia és de les millors de la Comunitat Valenciana o de tot el món.

“Nosaltres estarem en la festa sempre que estiga”

P: Com penses que acollirà la gent l’Entrada?

R: La gent té moltes ganes d’eixir i demostrar que vol festa. Pense que estaran els carrers plens completament, i els balcons també. Imagine que aplaudiran en tot el que tinguen, més en el cor. Em fa molta pena, i estic pensant-ho des de fa un any… Nosaltres hem perdut a dues ballarines; una xiqueta de 15 anys la vam perdre el primer any en un accident, i una altra del ballet professional per una cosa personal. La veritat que això m’ha fet reflexionar i pensar: Quanta gent quan baixem no estarà aplaudint-mos o mirant-ho? Això també et pesa tot i que tens il·lusió i ganes. T’ho dic i les llàgrimes em venen als ulls.

P: Canviant un poc de tema, com va ser l’experiència a França?

R: Nosaltres estem anant a França des del 2007. Vam anar aquest any en juliol i agost. Eixir a ballar fora del nostre àmbit t’enriqueix molt. Tant a les poblacions del voltant de la nostra població com anar allí. És una cultura completament diferent, allí fan unes desfilades internacionals i agarren a gent de molts països. És una desfilada intercultural, coneixes altra gent i altres cultures. A més, no és tan sols en el desfile, sinó la convivència dels ballarins en l’autobús, l’avió, quan vam anar a Luxemburg… La convivència dels ballarins es fa molt estreta, i jo pense que són experiències que tot el món hauríem de fer. Viatjar és obrir la ment i obrir el cor. Aquestes experiències ens fan veure les festes d’altra forma. Per a nosaltres les nostres són les millors, però hi ha moltes festes i has de respectar-los a tots. Aleshores, jo respecte a cada lloc on vaig, perquè per a ells són les millors.

P: Com has dit, heu anat a França i Luxemburg, què esteu preparant per al futur?

R: De cara al futur estem oberts a tot el que ens vinga. Hem tingut reptes en els 35 anys que portem, vam començar en 1987, i en tots aquests anys els reptes han sigut continus. Des de ballar damunt dels cavalls el dia de l’Entrada en Ontinyent, que ara ja és impensable, fins a volar des d’una carrossa en un dragó. Els reptes són els que ens plantegem i els que ens deixen fer. Imaginació hi ha molta, hem baixat inclús en una carrossa en aigua banyant-se, que diries: “És impossible”, però ho hem fet. Hi ha muntatges que van a eixir en l’Entrada que ja estan contractats en setembre i octubre i encara no han eixit al carrer. Podem estar orgullosos de tindre un nom i haver creat una marca que la gent la respecta moltíssim. Això ens fa sentir-nos grans i dir: “Si la gent ens respecta és perquè hi ha molta feina i molt de treball fet”.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

3,376FansLike
584FollowersFollow
421FollowersFollow
338SubscribersSubscribe