19 C
Albaida
Divendres, març 29, 2024
HomeOpinióEntendre l'Asperger

Entendre l’Asperger

Pau va arribar a aquest món un 13 de desembre fa ja 11 anys. Era un bebé tranquil i dormilega. Segons creixia, els seus pares van començar a notar que alguna cosa no anava bé, ja que comparaven el seu desenvolupament amb el dels seus cosins i altres xiquets de la seua edat.
Pau es comportava de manera molt diferent, però com cada xiquet ” té el seu ritme”, van decidir esperar i no portar-lo al neuropediatra.
Pau va anar a l’escoleta, i en la primera tutoria, les professores van comentar que tenien sospites que alguna cosa li passava. Pau s’aïllava, alineava joguets i si li parlaven, no les mirava.
Els seus pares, preocupats, van anar al pediatra, el qual els va derivar al neuropediatra i aquest els va tornar a derivar a atenció primerenca, on el van fer infinitat de proves, anàlisis i milers de preguntes.
Després d’aquest procés tan llarg i dolorós emocionalment per al que cap pare/mare està preparat/da, va arribar el diagnòstic: Pau té ASPERGER.
I, COM ES PREPARA UNA FAMÍLIA PER A CONVIURE AMB L’ASPERGER?
No ho fa, simplement aprén a fer-ho. Experimenta multitud de sentiments: confusió, tristesa, ràbia , culpa i majorment una por aterridora.
Però no hi ha temps per a perdre, cal ajudar i fer costat al teu fill el màxim possible. Així que, comences a lluitar, a treballar al seu costat perquè el seu dia a dia siga millor, perquè tinga tots els recursos disponibles i adequats: logopedes, pedagogs, terapeutes, etc. I celebrant amb alegria i esperança tots i cadascun dels seus progressos.

Quasi 40 milions de persones
En un estudi del 2015, es va determinar que en el món hi havia prop de 37,2 milions de persones que patien síndrome d’ASPERGER. En la seua majoria ho pateixen els homes, encara que cada dia hi ha més dones diagnosticades i sovint diagnosticades a edats més adultes.
Es caracteritza per la dificultat per a la interacció social, interessos restringits, les obsessions, llenguatge excessivament formal per a seua edat, poca expressió facial i moltes altres peculiaritats.
Tot això els dificulta per a fer amistats i existeix la falsa creença que són antisocials. Res més lluny de la realitat, simplement tenen dificultat per a interpretar el llenguatge corporal, les bromes, les ironies, els acudits, etc., ja que ells entenen el llenguatge d’una manera literal.
Però això no vol dir que “vulguen” estar sols, simplement volen i necessiten ser compresos i acceptats tal com són. Per això és tan summament important la seua visibilització, la sensibilització i que es consciencie en escoles i instituts. Que existisca la comprensió, que es parle d’ASPERGER i que s’incloguen a tots per igual. Així evitarem situacions d’assetjament, violència i marginació!!!!!!

Per això hui 18 de febrer, dia internacional de la SÍNDROME D’ASPERGER, des de l’associació INCLOU-TEA d’Ontinyent, demanem la seua total inclusió en la societat. I preguem a totes les entitats públiques, que doten de més mitjans per a la seua atenció i que assumisquen la responsabilitat i el compromís que van acordar amb la nostra associació, per a la construcció d’un centre de dia on es puga treballar la promoció de l’autonomia de totes les persones amb TEA.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe