El Pla Obert d’Inversions de la Diputació 2024-2027 portarà a La Vall d’Albaida 5’6 milions d’euros més que en l’anterior legislatura
El nou Pla Obert d’Inversions de la Diputació de València portarà a La Vall d’Albaida en el perióde 2024-2027 una assignació de assignats 33.836.650 euros en els pròxims quatre anys, 5’6 milions més que el pla d’inversions de la corporació valenciana en el període 2019-23, amb govern de PSPV-PSOE i Compromís. La vicepresidenta 1ª de la Diputació, diputada de Cooperació Municipal i portaveu d’Ens Uneix a la Diputació de València, Natàlia Enguix, destacava el fet que tots els municipis vagen a veure augmentades les seues assignacions en aquest periode, i lamentava que des de Compromís “bé per ignorància, bé per una mala interpretació intencionada, estiguen donant xifres errònies i manipulades, fent afirmacions falses i enganyant a la ciutadania”.
Segons explica Enguix, tots els municipis de La Vall d’Albaida han vist incrementada la seua assignació amb el nou pla, i només hi ha un cas, un entre 34, en el qual un municipi rebrà 10.000 euros menys, Terrateig, que tot i això “es veurà compensat amb altres línies d’inversió i acabarà disposant de més recursos dels quals disposava per part de la Diputació”. Entre els municipis que més augmenten la seua dotació econòmica destaquen els 586.000 euros de més que rebrà Ontinyent (2.839.466 euros); i els més de 300.000 euros addicionals per a L’Olleria (1.652.702 euros) i Albaida (1.552.530 euros). A més, altres sis municipis disposaran de més de 200.000 euros addicionals, en concret Aielo de Malferit, Bocairent, Quatretonda, Llutxent, Benigànim i Castelló de Rugat. En total, 33 municipis de la comarca (tots, menys Terrateig) estaran per damunt del que van rebre en el conjunt de l’anterior legislatura.
La diputada d’Hisenda exposava que “és molt senzill, perquè en un pla que del 2019 al 2023 va assignar 280 milions per als municipis i que ara, en el període 2024-2027 destina 340 milions, és impossible que els municipis isquen perdent quant a dotació econòmica”. Enguix explica que “des de Compromís confonen les xifres amb el tema de l’Estratègia Reacciona, però damunt les línies de subvenció del Reacciona no desapareixen com pretenen fer veure: Dues d’eixes línies, les d’aigua i energia, s’integren en el Pla Obert, i a més amb un incentiu per part de l’actual equip de govern perquè els ajuntaments hagen d’invertir en eixes partides contemplades en l’Agenda 2030, que són obres importants per a la ciutadania”.
El resultat que es persegueix és que s’acabe destinant més inversions a millores en aigua i energia que les que destinava l’anterior àrea de Medi Ambient, amb Compromís al capdavant. “La resta de línies de l’Estratègia Reacciona no desapareixen. Mobilitat s’inclou en Carreteres i la part de residus i recursos naturals en medi ambient. Per tant, encara acceptant l’argument de Compromís que el Pla Obert inclou part del Reacciona, estem parlant de menys de 10 milions d’euros anuals que s’assignaven a aigua i energia, cosa que significa que continua havent-hi prou més dotació en el nou Pla Obert que en l’anterior Pla d’Inversions, i això suposa que no és possible que els ajuntaments perden múscul financer per part de la Diputació”, subratlla.
Pel que fa a l’execució dels projectes, “de res serveix manipular les xifres i fer veure erròniament que hi ha una pèrdua de recursos, quan l’últim pla d’inversions de l’anterior govern presenta un nivell d’execució que no arriba al 10% dels projectes aprovats. Que es facen mirar això”. Així l’àrea de Cooperació Municipal que dirigeix Natàlia Enguix ha portat a ple la pròrroga d’aquest pla per a permetre que els ajuntaments, molts amb canvis en l’alcaldia, puguen executar les obres pendents, fins i tot canviar el concepte en cas que no puguen executar alguns projectes, tot amb l’objectiu que els diners es queden en els municipis, “cosa de la qual no es van preocupar els que ara qüestionen aquest Pla Obert. Només cal veure els 100 milions d’euros sense adjudicar del pla 22-23, el que va anunciar a so de bombo i platerets el senyor Bielsa com a vicepresident i diputat de Cooperació”, recordava Enguix.
En paraules de la diputada d’Ens Uneix, “no es tracta només de destinar una partida econòmica per a garantir la liquiditat dels ajuntaments, sinó d’ajudar-los en tot el que estiga a l’abast de la Diputació perquè els projectes es transformen en obres i millores reals per als pobles”. Per a això Enguix ha treballat, al costat dels tècnics de Cooperació, en un pla a quatre anys, en el qual els municipis poden presentar els projectes en qualsevol moment, sense pressions, i amb tres convocatòries anuals per a aprovar-los. D’aquesta manera, s’ofereix més flexibilitat i els alcaldes no han de precipitar-se a l’hora de presentar les sol·licituds d’obra, al mateix temps que disposen d’uns terminis més amplis per a l’execució. “Hem tingut molt en compte els problemes dels últims plans d’inversió, amb nivells d’execució molt baixos, i s’ha tractat de resoldre’ls, perquè els ajuntaments no hagen de renunciar a les ajudes”, destacava.
La intenció és clara. Més esforç inversor, però sobretot més facilitats per a acompanyar als ajuntaments en el procés perquè els projectes que aquests proposen es facen realitat. “Si hem de fer un balanç de si aquesta intenció es tradueix o no en resultats positius, haurem d’esperar al final de la legislatura per a fer eixe balanç, igual que s’ha fet de l’últim pla bianual, amb una execució molt baixa, inferior al 10%, entre altres coses pel retard en l’aprovació dels projectes, que va tindre lloc al juny, quan l’actual equip de govern ha aprovat el Pla Obert en gener”, afegia. “Parlar que els municipis de la Vall reben menys recursos no és cert, però estem ben tranquils i tranquiles respecte a aquestes falsedats perquè en tot cas, en 2027 es veurà els diners executats en aquesta legislatura a la comarca i el que es va executar en la passada”, concloïa.