17.8 C
Albaida
Diumenge, maig 26, 2024
HomeVall d´AlbaidaOntinyentEls socialistes d'Ontinyent porten al Ple una moció contra el veto al...

Els socialistes d’Ontinyent porten al Ple una moció contra el veto al valencià a les escoles

Sol·liciten que l’Ajuntament inste el Consell a retirar de la tramitació parlamentària la seua proposició de llei sobre llibertat educativa, i a realitzar una política educativa que evite arraconar el valencià a les aules

El grup socialista d’Ontinyent portarà al pròxim Ple ordinari d’abril, una moció en contra del veto al valencià a les escoles. En ella se sol·licita que l’Ajuntament d’Ontinyent inste el Consell a retirar de la tramitació parlamentària la seua proposició de llei sobre llibertat educativa, i a realitzar una política educativa que evite arraconar el valencià a les aules, i que estiga allunyada del conflicte i de les lluites lingüístiques passades i superades.

Segons recull la moció, “la contrareforma legislativa de l’actual Consell de PP-Vox inclou una proposició de llei per a regular la llibertat educativa. Però, en realitat, la pretensió d’aquesta proposta és la de soterrar l’actual model de plurilingüisme en els centres educatius de la Comunitat Valenciana, que va implantar el govern del Botànic”.

“El PP ha comprat l’agenda antivalenciana i l’ultranacionalisme liberal de Vox, la qual cosa la porta a menysprear les nostres senyes d’identitat i a assumir postulats negacionistes de no existència del valencià. El seu objectiu és eliminar-lo de qualsevol àmbit de la vida pública valenciana. Sobretot, de l’àmbit educatiu, la base des d’on la dreta i la ultradreta volen començar a ideologitzar”, manifesten els socialistes.

“Sense oblidar la censura de la qual PP-Vox ja han fet gala, tant cap a la cultura com cap a la llengua valencianes. Hi ha nombrosos casos flagrants, com el canvi de nom de l’auditori de Torrent, que abans era en honor al cantant de música en valencià Vicent Torrent, del grup Al Tall; o la censura en les revistes en valencià (Camacuc, Cavall Fort…) en biblioteques públiques, com la de Borriana (Castelló); o el menyspreu del Consell sobre el centenari del naixement d’un dels nostres referents literaris i culturals més destacats, Vicent Andrés Estellés”, continuen des del PSPV-PSOE.

Des del grup socialista d’Ontinyent consideren que aquesta proposició de llei és un parany que, sota la pretesa llibertat que enarboren la dreta i la ultradreta, amaga un clar menyspreu al valencià en considerar-lo una llengua de segona.

En paraules del regidor socialista José Antonio Martínez, “la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià”, assenyalant que “tots tenen el dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyament de l’idioma valencià, a més del cooficial castellà. Un principi que arracona totalment la proposició de llei del Consell i que soscava la importància de conéixer i utilitzar el valencià. S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”.

“Però, a més, aquesta contrareforma implica un increment de la desigualtat d’oportunitats per a les persones habitants de les zones de predomini del castellà perquè, amb l’eliminació del valencià d’aquestes àrees, les ciutadanes i ciutadans no tindran el coneixement d’una de les nostres llengües oficials”, segueixen.

D’altra banda, defenen que el text proposat per PP-Vox significa una vulneració del qual comporta la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià. “Admetre només la possibilitat que la proposició de llei del Consell sobre llibertat educativa puga iniciar la seua tramitació parlamentària significa admetre una involució en tot allò reeixit quant a l’ús i aprenentatge del valencià, la nostra llengua històrica i pròpia, i una dels nostres senyals d’identitat com a poble. I demostra que el Consell tampoc confia ni en el sistema educatiu, ni en el professorat de les nostres escoles, ni en el conjunt de la comunitat educativa valenciana.” conclou José Antonio Martínez.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe