Vesprada històrica i vital per al futur de la Fundació de la Beneficència ‘Nuestra Señora de los Dolores’. En poques hores, els patrons que tenen dret a vot, dos nats que són l’alcalde d’Ontinyent i el plebà de Santa Maria , junt amb l’únic vocal de la Societat Civil que queda en l’actualitat, decidiran els nous estatuts d’una institució que afectaran a la Residència de Majors així com al col·legi La Milagrosa.
Sobre la taula, caldrà veure si són estatuts continuistes, amb els tres gran blocs en què fins ara ha estat dividida la institució en els darrers anys; societat civil, ajuntament i l’església. L’altra opció que ha generat moviment i controvèrsia és la possibilitat que els nous estatuts donen major poder a la vessant eclesiàstica. És per això, que en les últimes hores, el grup Compromís per Ontinyent, a través del seu portaveu Nicolau Calabuig, ha presentat un prec en el consistori ontinyentí en què demana que ‘l’alcalde d’Ontinyent, com a president del Patronat, defense una composició majoritària de l’òrgan directiu format per la societat ontinyentina, representació municipal i que esta no passe a mans majoritàriament de la jerarquia eclesiàstica’
Paral·lelament, el claustre del col·legi la Milagrosa va votar per majoria absoluta la conversió en cooperativa educativa, un punt que també serà abordat en la jornada de hui dimarts. Per a donar viabilitat este projecte, i tenint en compte que l’Ajuntament d’Ontinyent ha aportat 800.000 euros per a la construcció de la nova residència de majors al Llombo, la idea passaria per municipalitzar les instal·lacions de l’actual residència i del col·legi La Milagrosa. Davant això, seria vital que l’Ajuntament cediria les instal·lacions i l’activitat educativa a la cooperativa educativa que es faria càrrec del manteniment. A més, una altra de les propostes que donaria una vitalitat al barri afectaria a la present residència de la Beneficència, redissenyada com a zona d’habitatges per a estudiants universitaris.
Una decisió que està en mans de l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez i que afecta a una institució que és l’encarregada de la residència per a majors ‘La Beneficència’, ubicada al barri de la Vila d’Ontinyent així com del col·legi La Milagrosa, este últim referent per on han passat moltes generacions de la ciutadania ontinyentina.
Fent una mica d’història, cal recordar que els estatuts de l’entitat contemplen que el patronat compte amb representació de distintes entitats ontinyentines. D’entre les persones que prenen part en les decisions de la Fundació trobem la figura dels vocals (figures de caràcter temporal) i els denominats nats (permanents).
Inicialment, es contemplava la presència de cinc nats: President de Caixa Ontinyent, la Mare Superiora de les Filles de la Caritat, l’administrador, el peblà de Santa Maria i l’alcalde d’Ontinyent. Respecte de les tres primeres entitats, Caixa Ontinyent decideix apartar-se de la Fundació, la Mare Superiora de les Filles de la Caritat i l’administrador es desvinculen de la Fundació.
És per això que, pel que fa a les figures dels nats, la Fundació es troba únicament amb la representació del pleblà de Santa Maria i de l’alcalde d’Ontinyent. Pel que fa als vocals, a causa de la modificació dels estatuts, han acabat el seu període sense renovació. Actualment, dels 6 vocals únicament queda un.
Així, davant una votació, són tres els vots amb els quals podria decidir-se el futur de la fundació. Concretament els volts del plebà de Santa Maria, l’alcalde d’Ontinyent i un vocal representant de la societat civil.