Aquest divendres 21 d’abril a les 19:30 h, el saló d’actes del Centre Cultural Caixa Ontinyent acollirà la presentació del llibre ‘720 retrats‘, del fotògraf ontinyentí Xavier Mollà i Revert. L’esdeveniment, organitzat per l‘Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), acabarà amb la projecció d’un audiovisual amb la selecció dels retrats del llibre, amb música en directe a càrrec de l’oboista i professor de música, Xus Gandia, en companyia de la professora Maru Micó, que llegirà alguns textos del llibre.
Xavier Mollà ha estat durant quasi 5 anys pensant en aquest projecte. Es tracta d’un treball de retrat fotogràfic que abraça més de 30 anys de retrats d’estudi. “Per a mi, l’acte de retratar a una persona és un acte de responsabilitat. Justament, és el retrat el motor de la meua fotografia”, explica el fotògraf.
L’estil que utilitza Mollà és molt simple: blanc i negre. Els models estan, preferiblement, vestits de negre, i el fons té el mateix color. “Al llarg d’aquests anys he emprat el retrat per a fer diversos projectes fotogràfics i, a més a més, he anat fotografiant a gent del meu voltant. M’agrada tindre retratada a la gent amb la qual he tingut una relació d’amistat, familiar, etc.”, assenyala l’ontinyentí.
Al 2022, Xavier Mollà va complir 60 anys. Per això, va pensar que seria el moment idoni per presentar aquest llibre que, exactament compta amb 3 exemplars diferents d’unes 500 pàgines cadascun.
L’obra conté 720 retrats, una quantitat que no és casualitat. “En 2002, quan vaig complir quaranta anys, vaig fer el treball expositiu 480, que és el resultat de multiplicar 40 anys per 12 mesos. L’any 2012, amb el projecte audiovisual de fotografia i música en directe, vaig crear el projecte 600, Arxipèlag d’ànimes i, ara, quan he complit seixanta anys, en són 720, si fem el mateix càlcul, per tant, veurem 720 retrats al llibre que ara es presenta. L’ordre de com apareixen els retrats al llibre està basat en la data que he fet el retrat, el primer en 1990, i el darrer en febrer de 2023”, continua l’autor.
En cadascun dels llibres hi ha un text/pròleg. Al primer llibre s’hi troba el text de Ximo Urenya i Montés, professor i escriptor. El text del segon llibre va a càrrec del professor i catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de València, Romà de la Calle, i el text del tercer llibre està escrit per Enric Mira, crític d’art, i Doctor en Filosofia i CC. de l’Educació per la Universitat de València. És Professor Titular de la Universitat d’Alacant.