15 de setembre de 1974, és a dir, fa cinquanta anys, el baló corria entre la terra i pols d’un terreny de joc d’arena prop de la zona de Bonavista, delimitat amb quatre postes i poc més. Un camp manufacturat a correcuita i celeritat per acollir partits federats. Sobre el camp, el Sant Rafael i l’Agullent, disposats a batre’s el coure i, per descomptat, per fer història. Una confrontació que encetava un brillant camí d’un club històric entre el futbol regional que hui perdura en el sentiment de tots els aficionats al futbol.
Una fita que aquest diumenge complirà mig segle de vida i que cal celebrar com cal. Per eixe motiu s’ha preparat una sèrie d’actes des de primera hora del matí fins a posar el punt final amb un dinar al Restaurant Casa Seguí en el que està prevista la presència del president de la Federació de Futbol Valenciana de futbol, Salvador Gomar. Aquest dimarts s’ha presentat al saló d’actes de l’Ajuntament totes les activitats previstes per a la jornada dominical.
A aquesta convocatòria en alcaldia ha acudit una nombrosa representació de jugadors que han defensat la samarreta roja del Sanra, liderats per Romero, un dels jugadors fundadors del primer equip així com de Rafael Mullor, primer entrenador. Tots dos han estat acompanyats pel regidor d’esports Ferran Gandia qui ha descrit el Sant Rafael com “un referent de barri que aglutinava tot el barri en tots els sentits. Un club que va ser llançadora de destacats futbolistes com Maestre, Moreno o Aliño; que a mitjan anys vuitanta va fer una aposta ferma per l’esport femení creant un equip de futbol sala”.
Rafael Mullor, destacava la bona actitud dels joves jugadors en una època “on jugàvem en camps de terra, ens dutxàvem en aigua gelada, però gaudíem del futbol en un molt bon ambient”. José Romero detallava la programació prevista, un 15 de setembre, el dia en què es compleixen exactament els cinquanta anys del primer partit de l’equip, contra l’Agullent en aquella ocasió.
Pel que fa als actes de diumenge, a les 9 hores s’ha previst un partit informal amb participació dels veterans del Sant Rafael als camps de la Puríssima, on després es faran una foto commemorativa, assistiran a un vi d’honor i al descobriment d’una placa en l’entrada d’aquests camps, en record a les persones que van contribuir a que es creara el que Romero explicava que “probablement és la primera instal·lació esportiva de la història del barri, creada en 1974″.
La jornada la tancarà un dinar de germanor a Casa Seguí a la que s’ha convidat a totes les persones que han format part del club, així com aficionats i veïnat del barri. Romero recordava que el club “tenia com a jugadors a esportistes que majoritàriament vam ser amateurs, però que vam ser molt feliços al Sant Rafel. Si tornara a nàixer, voldria jugar una altra vegada en el Sant Rafel”, remarcava.