14.1 C
Albaida
Divendres, abril 19, 2024
HomeEconomiaCompromís proposa que l'Ajuntament d'Ontinyent només opere amb entitats bancàries que milloren...

Compromís proposa que l’Ajuntament d’Ontinyent només opere amb entitats bancàries que milloren l’atenció presencial a les persones

El grup municipal Compromís per Ontinyent ha presentat la moció que defensarà al Ple Ordinari Municipal de març, centrada a reclamar a les entitats bancàries i altres organismes la millora dels serveis bancaris, tant a la ciutadania en general com molt especialment a persones majors o amb diversitat funcional. La proposta registrada pel regidor Nico Calabuig i la regidora M. Àngels Moreno incideix en la necessitat d’afrontar la vulneració de drets que suposa la progressiva reducció de l’atenció personalitzada, i planteja que l’Ajuntament d’Ontinyent només opere amb entitats financeres que garantisquen aquests serveis i atenció.

Aquesta moció s’emmarca en la reivindicació d’una atenció més humana per part de les entitats bancàries, que ha comptat amb una important mobilització ciutadana al País Valencià i tot l’Estat amb iniciatives com la campanya “Soc major, no idiota”.

En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, “en els últims temps estem patint un descens de la qualitat dels serveis bancaris presencials oferits a la ciutadania. La digitalització i les fusions bancàries han provocat el tancament de sucursals. La pandèmia també ha originat una limitació d’horaris de l’atenció al públic i la derivació cap a la cita prèvia i els gestors. A més, la reducció de personal i la banca en línia obliga els usuaris a operar a través dels caixers automàtics, telèfon mòbil i ordinador”.

“El resultat de tot açò, a Ontinyent i la resta de municipis, és una progressiva reducció dels serveis atesos de forma presencial, les restriccions d’horaris, la despersonalització de l’atenció al client o la imposició de comissions per la realització d’aquestes tasques. Aquesta situació ens afecta a totes i tots, però perjudica especialment a les persones majors o amb diversitat funcional, que estan perdent l’atenció específica necessària per a realitzar els seus tràmits bancaris amb garanties. Açò suposa una vulneració de drets, un maltractament a col·lectius vulnerables, i demostra una manca d’ètica molt gran per part de les entitats que actuen d’aquesta manera”, ha manifestat Calabuig.

El portaveu ha subratllat que “per tot això, reclamem a la moció diferents compromisos. Un d’ells, molt important en clau municipal, és que l’Ajuntament es comprometa a operar només amb les entitats bancàries que garantisquen els serveis i atenció adequats. Demanem que s’inste a les entitats bancàries a tindre atenció presencial en finestreta quan les oficines estiguen obertes, i que no cobren comissions per accions derivades de l’atenció a les persones que no poden fer els tràmits soles. També exigim transparència en la informació sobre els productes financers que s’ofereixen a la ciutadania, i especialment a sectors vulnerables de la població”.

Per la seua banda, la regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha assenyalat que “a la nostra proposta també demanem que es fomente la instal·lació de caixers automàtics a les zones de la ciutat que queden més lluny de les oficines, per tal que les persones que viuen allí puguen fer els tràmits més bàsics, sobretot amb el progressiu tancament de sucursals. A més, instem els poders públics competents que legislen i regulen una normativa bancària més justa i solidària, especialment per a les persones més vulnerables”.

“Paral·lelament, també instem a la Generalitat Valenciana i la Diputació de València a posar en marxa un pla de servei rural financer per a aquells municipis que no disposen d’una oficina bancària ni atenció presencial. Aquest fet ocorre a diferents localitats de la Vall d’Albaida, que pateixen la reducció o quasi desaparició de l’atenció presencial i l’absència de caixers automàtics en funcionament. Aquest pla ha d’incloure la reactivació del servei bancari en les poblacions que no en tinguen, basat en paràmetres de responsabilitat social, ètica bancària i compromís amb el territori, així com el desenvolupament de tallers i formació d’alfabetització digital per erradicar la bretxa digital rural al País Valencià”, ha exposat Moreno.

La regidora ha conclòs apuntant que “esperem comptar amb el vot favorable de la resta de la corporació. És un tema que té impacte diari sobre les ontinyentines i ontinyentins, i no podem passar per alt aquesta vulneració de drets. L’Ajuntament s’ha de posicionar amb fermesa al costat de la ciutadania, donar exemple i contribuir al fet que s’assegure l’assumpció d’aquests compromisos de responsabilitat social per part de totes les entitats bancàries que operen a Ontinyent”.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe