El passat dijous 20 de juny, la Casa Santonja de l’Olleria reunia a 49 representants dels ajuntaments i mancomunitats dintre de l’Assemblea General Ordinària del Fons Valencià per la Solidaritat. A més, també assistia el director general d’Inclusió i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Pedro Carceller, i Miguel Bailach, secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).
El Fons Valencià per la Solidaritat és l’associació d’Ajuntaments i Mancomunitats de la Comunitat Valenciana que suma esforços i recursos per erradicar la pobresa i treballar per la igualtat d’oportunitats mitjançant la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament.
A l’assemblea es van confirmar 6 municipis que s’unien a aquest Fons. Entre ells, 3 eren de la Vall d’Albaida: Sempere, Guadasséquies i Benicolet. De la nostra comarca ja formaven part altres 23 localitats, com Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Alfarrasí, Atzeneta d’Albaida, Bellús, Beniatjar, Benigànim, Bocairent, Bufali, Carrícola, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Montaverner, l’Olleria, Ontinyent, Otos, El Palomar, la Pobla del Duc, Quatretonda, el Ràfol de Salem i Salem, a més de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.
L’ordre del dia, el qual comptava per a la seua aprovació, entre altres, altes i baixes d’entitats locals sòcies al Fons, la memòria de gestió i el balanç econòmic de 2023 i el pla d’activitats i el pressupost de 2024, va rebre el suport unànime, en tots els punts, dels 49 ajuntaments i mancomunitats que van participar en l’assemblea.
Nous reptes per al 2024
El Fons Valencià per la Solidaritat, durant 2024, iniciarà un total de 9 nous projectes, dels quals 5 són de cooperació internacional municipalista al desenvolupament (3 de cooperació directa, 1 de cooperació tècnica i 1 d’acció humanitària i d’emergències) i altres 4 d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global. Amb aquests projectes es pretén continuar contribuint a la justícia global des de l’àmbit local, mitjançant un desenvolupament humà, just i sostenible.
Pel que fa a l’àrea de cooperació internacional municipalista, es portaran a terme 3 projectes de cooperació directa a Bolívia, els quals tenen com a objectius el desenvolupament local, l’impuls de la participació política local de dones i el foment de la participació juvenil com a eina de transformació. Un d’aquests projectes compta amb el cofinançament de la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana.
Respecte al projecte de cooperació tècnica, s’ha apostat per una nova edició del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” -comptant amb el cofinançament de l’Agencia Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) del Ministeri d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya- a través del qual tècnics i tècniques d’ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana realitzaran assistència tècnica en entitats locals de Bolívia o l’Equador. El projecte d’acció humanitària i d’emergències se centra a garantir l’alimentació bàsica de persones que estan patint el conflicte a Palestina.