22.2 C
Albaida
Dissabte, setembre 23, 2023
HomeVall d´AlbaidaBèlgidaArriba la festa de les disfresses de referència de la Vall d'Albaida:...

Arriba la festa de les disfresses de referència de la Vall d’Albaida: El Carnestoltes de Bèlgida

El municipi valldalbaidí celebrarà aquest cap de setmana una de les festes més importants del poble amb l’Enfarinada i la Dansada com a grans atractius

El mes de febrer es caracteritza a tot el món per l’arribada del carnestoltes. Per això, la Vall d’Albaida es transformarà aquests dies per viure una de les festes més divertides de l’any. A la comarca, el Carnestoltes de Bèlgida és el que més tradició té, amb l’acte central de l’Enfarinada, que compta amb una gran història des de fa més de 100 anys.

Al temps de la dictadura franquista, moltes festes paganes van deixar de celebrar-se. En canvi, el Carnestoltes de Bèlgida va resistir i va continuar fent-se a eixos temps tan difícils. Pràcticament, és la festa més gran que viu el poble valldalbaidí, junt amb les Festes Patronals.

Com és el carnestoltes de referència a la comarca, la previsió de gent per a aquest de setmana és prou bona. Així ho explica Diego Ibáñez, alcalde de Bèlgida: “A l’Enfarinada, que és l’acte central, creem que acudirà molta gent perquè és una festa que va decaure fa uns anys, sobretot perquè el Carnestoltes de Pego estava en auge, i molta gent d’ací se n’anava allí. Però, als últims anys estem veient que està tornant a vindre molta gent de la comarca”.

La festa no seria possible sense els Quintos, eixos joves que aquest any compleixen 18 anys i que han treballat de debò per organitzar les millors festes possibles. Antigament, els Quintos els formaven els homes que es feien majors d’edat i se n’anaven a la mili. En canvi, a partir dels anys 90 es va fer un pas endavant, i van començar a participar les dones.

“Enguany, l’avantatge és que són una quinta prou nombrosa, perquè als últims anys eren quintes de poca gent. A més, estan en una època en que molts estan estudiant fora del poble i menejar-se per a recaptar diners per a la festa de vegades costa. Però, enguany, són una quinta prou nombrosa i han treballat molt bé tot l’any fent loteries, rifes i intentant recaptar diners per fer una bona festa. Crec que ho aconseguiran, perquè els he vist treballar de manera molt intensa”, manifesta Diego Ibáñez.

L’Enfarinada, l’acte central més divertit

Després de la paella, Bèlgida viurà pels seus carrers la tradicional Enfarinada. Es tracta d’una cercavila on les xarangues acompanyen a les quadrilles per fer un recorregut pel poble. “Tota la gent va amb farina, i és condició necessària anar disfressats. És una festa molt divertida, molt familiar, i la gent que ve s’ho passa molt bé. El normal és que la gent que ve a l’any següent torna”, explica el primer edil.

A més, no s’ha d’oblidar la Dansada. Es tracta d’una promesa que es va fer en el seu temps a Sant Ramon. Bèlgida estava infestada de pesta a principis del segle XIX i, aleshores, la gent li va fer la promesa al Sant de que si curava al poble li farien una Dansada tots els Carnestoltes. Una tradició que s’ha mantingut durant tota la vida.

Puede ser una imagen de 3 personas
ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

5,400FansLike
956FollowersFollow
629FollowersFollow
725SubscribersSubscribe