9.4 C
Albaida
Divendres, març 28, 2025
HomeinclusióAprovat el nou ple del Servei d'Ajuda a Domicili d'Ontinyent

Aprovat el nou ple del Servei d’Ajuda a Domicili d’Ontinyent

Permet cobrir baixes en un màxim de 48 hores, divideix l’atenció en 3 zones geogràfiques i afavoreix la participació de xicotetes i mitjanes empreses locals.

Ontinyent aprova el nou sistema del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) de dependència, que passa de gestió mixta a indirecta per potenciar l’eficiència i l’atenció especialitzada. Aquest sistema s’aplica d’acord amb un concurs públic per a un període de 3 anys prorrogable a 4 i un import estimat de 5’2 milions d’euros dividit en tres lots per a altres tantes zones geogràfiques.

La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, destaca que “Ontinyent torna a situar-se com a referent en la implementació del catàleg de serveis socials de la Comunitat Valenciana”, amb millores com cobrir les baixes en un màxim de 48 hores (actualment el temps mitjà és de 10 a 20 dies); incorporar professionals especialitzats; o afavorir la participació de xicotetes i mitjanes empreses locals.

A més, es poden incorporar millores com neteges de xoc, ajudes tècniques i suport psicològic per a garantir una atenció integral als usuaris en tots els àmbits, com ara preventiu, educatiu o rehabilitador. Cada zona compta amb un coordinador a jornada completa, amb formació en treball social, educació social o psicologia, i amb un terapeuta ocupacional.

Soler explica que “el SAD és un servei essencial que ajuda les persones en situació de dependència a romandre en el seu domicili amb atenció personal, domèstica i acompanyament, promovent la seua autonomia i evitant l’aïllament o l’ingrés en institucions”.

Cal recordar que el SAD de dependència i el SAD municipal són serveis diferents: El SAD de dependència és finançat pel contracte programa i atén persones amb resolució de dependència, mentre que el SAD municipal s’adreça a persones en situació de vulnerabilitat i es cobreix amb personal propi de l’Ajuntament. El model de gestió indirecta evita els riscos que comportaria municipalitzar tot el servei i incorporar 39 persones a la plantilla municipal, ja que els canvis futurs en el finançament del contracte programa (depenent de la Generalitat) podrien posar en perill la seua estabilitat laboral.

El nou plec del servei garanteix que aquest es presta amb un horari ampli, de dilluns a divendres de 8:00 a 21:00 hores, dissabtes de 8:00 a 14:00 hores, i atencions extraordinàries en caps de setmana i festius quan siga necessari, mantenint-se actiu tots els dies laborables de l’any. Els criteris d’adjudicació inclouen 100 punts de valoració d’aspectes com el projecte tècnic, preu oferit, criteris de qualitat i millores.

ARTICLES RELACIONATS

SEGUEIX-NOS A...

7FansLike
1,989FollowersFollow
629FollowersFollow
964SubscribersSubscribe