La dualitat es defineix perque part dels crèdits es fan cursant les assignatures a la universitat i l’altra part es cursen mitjançant treballant de manera pràctica a empreses del sector.
El campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV ) suma a la seua oferta formativa el Doble Grau en Enginyeria de Tecnologia i Disseny Textil i Química. La seua implantació serà possible el pròxim curs escolar gràcies a l’informe favorable de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP). Aquest grau es converteix, a més, en el primer grau de tota Espanya en tindre un caràcter dual, és a dir, que part dels crèdits s’obtindran cursant les assignatures de manera tradicional i la resta mitjançant les pràctiques en empreses. Així ho ha anunciat Pau Bernabeu, Director del Campus d’Alcoi.
El Grau d’Enginyeria Tèxtil ja s’havia impartit a Alcoi, però va ser eliminat ara fa 12 anys. Amb aquesta aposta de doble grau, torna també una formació molt reclamada per les empreses de les comarques. El doble grau permetrà formar perfils adequats a l’entorn tèxtil, segons ha explicat Pablo Díaz, Director del Departament d’Enginyeria Tèxtil i Paperera (DITEXPA).
A més, es podrà complementar la formació amb el Màster d’Enginyeria Tèxtil que ja s’està impartint i el Programa de Doctorat en aquesta mateixa especialitat.
José Serna, President d’ATEVAL i el Consell Intertextil Espanyol, ha explicat que és atractiu a nivell nacional i internacional i que “és molt rellevant per al teixit productiu valencià”. També ha assegurat que açò permet seguir generant oferta de formació i que les empreses puguen seguir prosperant, per al que es necessita talent.
En un error que va haver el curs passat, segons ha explicat Bernabeu, i en el que es va arribar a publicar aquest grau com si ja estigués operatiu per a inscriure’s, en tan sols una setmana va haver 15 sol·licituds, el que fa pensar que aquest doble grau tindrà un gran èxit.
Cal tindre en compte que encara es tardarà 5 anys (els graus son 4 anys més 1 perquè és un doble grau) en tindre alumnat que puga tindre la formació per poder-se incorporar al mercat laboral. Mentre, el màster seguirà treballant per preparar a alumnat que ni tan sols té la base tèxtil que sí tindrà qui estudie aquesta nova proposta formativa.